Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jedna z najczęściej jadanych zup w polskich domach.Moja propozycja jej wykonania jest dość łatwa.Rosół nie jest tłusty.
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 323
Najlepsza surówka z buraków, jabłka i cebuli, na niedzielę np. do kotletów sc...
Odsłon: 1432
Zrazy mielone w sosie cebulowym, nadziewane papryką, porem i selerem naciowym...
Odsłon: 71
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 1400
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 323
Najlepsza surówka z buraków, jabłka i cebuli, na niedzielę np. do kotletów sc...
Odsłon: 1432
Zrazy mielone w sosie cebulowym, nadziewane papryką, porem i selerem naciowym...
Odsłon: 71
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 1400
Składniki
Skrzydełka należy dokładnie umyć, oczyścić z pozostałych piór itp. Następnie włożyć je garnka ok 2.5 l- 3.0 l , zalać zimną wodą pozostawiając miejsce na warzywa i postawić do gotowania na wolnym ogniu . Bez soli.
Warzywa obrać, pokroić na mniejsze kawałki ( np. marchew na ćwiartki ), cebulę przekrojoną na pół opalić nad palnikiem lub na blasze nierdzewnej na czarno - doda to koloru naszemu rosołowi ).
Po ok 45 min - 60 min gdy rosół delikatnie pyka dołożyć wszystkie świeże warzywa korzeniowe i cebulę , nadal gotować na wolnym ogniu. w tym etapie dopiero dodaję sól aby wcześniej mięso mogło oddać swój smak do powstającego bulionu. Na ok 15 min przed zakończeniem gotowania dodać lubczyk i nać pietruszki, odrobinę pieprzu, domową wegetę wedle uznania. Rosół gotuję ok 2 h na bardzo wolnym ogniu, od czasu do czasu dolewając odrobinę przegotowanej chłodnej wody aby uzupełnić wodę która wyparowała podczas gotowania , ale nie za dużą ilość.