Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rosół w nowej odsłonie. Bez kostek, bulionetek i innych "ulepszaczy". Wg przepisu Nigelli Lawson.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5189
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 774
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11567
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5004
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1250
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5189
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 774
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11567
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5004
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1250
Składniki
Kurczaka umyć, osuszyć. Ułożyć na "plecach" :) Energicznie nacisność okolice mostka, tak by pękła kość. ( dzięki temu kurczak się "spłaszczy" i lepiej będzie go obsmażyć i ułożyć w naczyniu). W dużym garnku rozgrzać oliwę czosnkową, (można użyć zwykłego oleju i na chwilę podczas smażenia rzucić ząbek czosnku) obsmażyć kurczaka ze wszystkich stron na złoto.
Warzywa umyć, podzielić na mniejsze części. Kurczaka zalać winem, dorzucić wszystkie warzywa, dolać wody do około 2/3 wysokośći kury. Wsypać sól, ziarenka pieprzu i listki laurowe. Zagotować. Przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu około 2 godzin. Ewentualnie doprawić.
Ugotować ryż wg opisu na opakowaniu. Ugotowanego kurczaka wyjąć z garnka, obrać z mięsa. Do miseczek nakładać porcję ryżu, mięsa i warzyw, zalać gorącym bulionem i posypać posiekanym koperkiem.
Zamiast ryżu możemy rosół podać z tradycyjnym makaronem. Pozostałego kurczaka możemy wykorzystać np.do sałatki majonezowej.
Tak przygotoany rosół, dzięki winu napiera wspaniałego aromatu.