Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rosół w nowej odsłonie. Bez kostek, bulionetek i innych "ulepszaczy". Wg przepisu Nigelli Lawson.
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3162
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 152
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 63
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 78
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 73
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3162
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 152
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 63
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 78
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 73
Składniki
Kurczaka umyć, osuszyć. Ułożyć na "plecach" :) Energicznie nacisność okolice mostka, tak by pękła kość. ( dzięki temu kurczak się "spłaszczy" i lepiej będzie go obsmażyć i ułożyć w naczyniu). W dużym garnku rozgrzać oliwę czosnkową, (można użyć zwykłego oleju i na chwilę podczas smażenia rzucić ząbek czosnku) obsmażyć kurczaka ze wszystkich stron na złoto.
Warzywa umyć, podzielić na mniejsze części. Kurczaka zalać winem, dorzucić wszystkie warzywa, dolać wody do około 2/3 wysokośći kury. Wsypać sól, ziarenka pieprzu i listki laurowe. Zagotować. Przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu około 2 godzin. Ewentualnie doprawić.
Ugotować ryż wg opisu na opakowaniu. Ugotowanego kurczaka wyjąć z garnka, obrać z mięsa. Do miseczek nakładać porcję ryżu, mięsa i warzyw, zalać gorącym bulionem i posypać posiekanym koperkiem.
Zamiast ryżu możemy rosół podać z tradycyjnym makaronem. Pozostałego kurczaka możemy wykorzystać np.do sałatki majonezowej.
Tak przygotoany rosół, dzięki winu napiera wspaniałego aromatu.