Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rosół w nowej odsłonie. Bez kostek, bulionetek i innych "ulepszaczy". Wg przepisu Nigelli Lawson.
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 10979
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 214
Na andrzejkowy wieczór postanowiłam po raz pierwszy w życiu przygotować steki...
Odsłon: 367
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 10979
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 214
Na andrzejkowy wieczór postanowiłam po raz pierwszy w życiu przygotować steki...
Odsłon: 367
Składniki
Kurczaka umyć, osuszyć. Ułożyć na "plecach" :) Energicznie nacisność okolice mostka, tak by pękła kość. ( dzięki temu kurczak się "spłaszczy" i lepiej będzie go obsmażyć i ułożyć w naczyniu). W dużym garnku rozgrzać oliwę czosnkową, (można użyć zwykłego oleju i na chwilę podczas smażenia rzucić ząbek czosnku) obsmażyć kurczaka ze wszystkich stron na złoto.
Warzywa umyć, podzielić na mniejsze części. Kurczaka zalać winem, dorzucić wszystkie warzywa, dolać wody do około 2/3 wysokośći kury. Wsypać sól, ziarenka pieprzu i listki laurowe. Zagotować. Przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu około 2 godzin. Ewentualnie doprawić.
Ugotować ryż wg opisu na opakowaniu. Ugotowanego kurczaka wyjąć z garnka, obrać z mięsa. Do miseczek nakładać porcję ryżu, mięsa i warzyw, zalać gorącym bulionem i posypać posiekanym koperkiem.
Zamiast ryżu możemy rosół podać z tradycyjnym makaronem. Pozostałego kurczaka możemy wykorzystać np.do sałatki majonezowej.
Tak przygotoany rosół, dzięki winu napiera wspaniałego aromatu.