Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 71 Ocena: 1913
Dodano: 13.06.2011
Odsłon: 14258
5-6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Kurczaka umyć, osuszyć. Ułożyć na "plecach" :) Energicznie nacisność okolice mostka, tak by pękła kość. ( dzięki temu kurczak się "spłaszczy" i lepiej będzie go obsmażyć i ułożyć w naczyniu). W dużym garnku rozgrzać oliwę czosnkową, (można użyć zwykłego oleju i na chwilę podczas smażenia rzucić ząbek czosnku) obsmażyć kurczaka ze wszystkich stron na złoto.
Warzywa umyć, podzielić na mniejsze części. Kurczaka zalać winem, dorzucić wszystkie warzywa, dolać wody do około 2/3 wysokośći kury. Wsypać sól, ziarenka pieprzu i listki laurowe. Zagotować. Przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu około 2 godzin. Ewentualnie doprawić.
Ugotować ryż wg opisu na opakowaniu. Ugotowanego kurczaka wyjąć z garnka, obrać z mięsa. Do miseczek nakładać porcję ryżu, mięsa i warzyw, zalać gorącym bulionem i posypać posiekanym koperkiem.
Zamiast ryżu możemy rosół podać z tradycyjnym makaronem. Pozostałego kurczaka możemy wykorzystać np.do sałatki majonezowej.
Tak przygotoany rosół, dzięki winu napiera wspaniałego aromatu.
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

hanka78 30 marca 2012Zgłoś do usunięcia
To jest to co lubię- bez żadnych kostek. Do ulubionych:-).35 Kto głosował? | Odpowiedz

babciaaneczka 14 czerwca 2011Zgłoś do usunięcia
Tak, trzeba spróbować, na pewno.34 Kto głosował? | Odpowiedz

hela43 13 czerwca 2011Zgłoś do usunięcia
Moja rodzina uwielbia rosół też gotuję bez sztucznych dodatków tylko jarzynki ale twoja wersja bardzo mi się spodobała .Do ulubionych i do wypróbowania ......5.....:)35 Kto głosował? | Odpowiedz

karolciaa 13 czerwca 2011Zgłoś do usunięcia
Brzmi kusząco... :) Chętnie wypróbuję34 Kto głosował? | Odpowiedz