Do góry

Dania główne Przepis na:

ross il forn…

Przepis dnia 2016-04-02
ross il forn…

Autor:

Przepisów i artykułów: 528 Ocena: 18592

Dodano:

Odsłon: 16344

…ross il forn to zapiekanka pochodząca z kuchni maltańskiej. Jest prosta w przygotowaniu a zarazem bardzo smaczna na gorąco jak i na zimno. Proporcje podane na 4 głodne lub 6 mniej głodnych osób ; )

Składniki

  • 1 szklanka ryżu
  • 400 g mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 2 łyżeczki suszonej mięty
  • 2 łyżki pasty pomidorowej
  • 1 opakowanie pomidorów krojonych z oliwą i czosnkiem
  • 2 jajka
  • ser mozzarella
  • oliwa do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zagotowujemy 1,5 szkl wody; solimy. Na gotującą się wodę wsypujemy ryż i gotujemy około 12 minut. Odcedzamy na sitku. Na oliwie podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, dodajemy posiekany czosnek. Wkładamy mięso mielone i smażymy 7 minut. Następnie dodajemy opakowanie pomidorów krojonych, pastę pomidorową i przyprawy.

  2. Dusimy wszystko przez 15 minut. Po tym czasie dodajemy ryż, pokrojoną mozzarellę (trochę zostawiamy do posypania na wierzch) i na koniec jajka które uprzednio trzeba wybić do miseczki i roztrzepać widelcem..

  3. Wszystko dokładnie mieszamy; wykładamy do naczynia żaroodpornego zapiekamy około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190st. 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy po wierzchu resztą sera

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń