Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ruskie pierożańce to świetna alternatywa dla klasycznych pierogów ruskich. Ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a do tego jest niezwykle proste. Przygotujecie je z tanich, łatwo dostępnych składników. W przeciwieństwie do pierogów, pierożańe smażymy na patelni z rozgrzanym tłuszczem. Posiadają znacznie grubsze ciasto przez co są niesamowicie sycące. Można podawać je solo, z kwaśną śmietaną, kefirem lub jogurtem naturalnym. Świetnie smakują również polane sosem, serwowane w towarzystwie surówki. Jeśli jesteś fanem pierogów ruskich, ten przepis z pewnością przypadnie ci do gustu. Nie trać czasu, zakasaj rękawy i bierz się do roboty!
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 269
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 5016
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4856
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44938
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 566
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 269
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 5016
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4856
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44938
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 566
Składniki
Zacznij od przygotowania farszu na pierożańce. Ugotowane, przestudzone ziemniaki przepuść przez praskę lub zmiel w maszynce. Twaróg rozgnieć widelcem. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanej patelni z odrobiną masła. Połącz ziemniaki z twarogiem i zarumienioną cebulką. Farsz dopraw solą i pieprzem. Składniki wymieszaj.
Przygotuj ciasto na pierożańce. Do miski wsyp mąkę, sodę i dużą szczyptę soli. Wbij dwa jajka. Składniki mieszaj łyżką. Stopniowo dodawaj wodę. Zagnieć ciasto dłońmi.
Wyrobione ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkuj je na placek o grubości około 5 mm. Za pomocą szklanki lub małej miseczki wytnij kółka. Na każdy krążek ciasta nałóż po łyżce nadzienia. Zlep brzegi ciasta w taki sposób aby nadzienie zostało ukryte szczelnie w środku.
Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki masła. Pierożańce smaż na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na złoty kolor. Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami.