Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ryba po grecku to swoista polska klasyka a tym samym idealna potrawa która poza karpiem i śledziem uzupełni wigilijny stół.
Pyszna ryba po grecku z dorszem i warzywami, idealna na wigilijny stół.
Odsłon: 19710
Smażona ryba zamarynowana w zalewie octowej, zanurzona w warzywach i sosie po...
Odsłon: 8996
Smażona ryba zanurzona w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować...
Odsłon: 6291
Przepis dnia
Niedzielny pyszny obiad, syn to prawie talerz wylizał, co mu się rzadko zdarz...
Odsłon: 9044
Pyszna sałatka ziemniaczana z rzodkiewką , ogórkiem i zieloną pietruszką idea...
Odsłon: 2952
Oszczędne ciasto do którego przygotowania możesz wykorzystać składniki , któr...
Odsłon: 487
Najlepsza sałatka ogórkowa, poważnie. Chrupiący ogórek, oliwki i słona feta p...
Odsłon: 2338
Przepis dnia
Niedzielny pyszny obiad, syn to prawie talerz wylizał, co mu się rzadko zdarz...
Odsłon: 9044
Pyszna sałatka ziemniaczana z rzodkiewką , ogórkiem i zieloną pietruszką idea...
Odsłon: 2952
Oszczędne ciasto do którego przygotowania możesz wykorzystać składniki , któr...
Odsłon: 487
Najlepsza sałatka ogórkowa, poważnie. Chrupiący ogórek, oliwki i słona feta p...
Odsłon: 2338
Składniki
Filety ryby osuszyć ręcznikiem papierowym, osolić i pokroić w ok 5cm kawałki. Wszystkie kawałki obtoczyć w mące.
Smażyć na rumiano z obu stron na mocno rozgrzanym maśle klarowanym. Usmażone odłożyć i wystudzić. ( nie podjadać )
Wszystkie warzywa obrać i pokroić w paski ( ja użyłem szatkownicy ) i w garnku zalać je niedużą ilością wody, posolić, dodać liście laurowe, ziarna pieprzu i całość ugotować. Do ugotowanych warzyw dodać przecier i koncentrat pomidorowy, wymieszać i doprawić do smaku solą i cukrem. Zalewa powinna mieć teraz dosyć wyraziste smaki ponieważ ryba część tych smaków przejmie w efekcie czego smak będzie łagodniejszy.
Tak przygotowanym sosem przelewamy rybę którą warstwowo układamy w wazie kończąc układanie warstwą sosu z warzywami. 48 godzin to wg mnie dobry czas aby smaki się wzajemnie przegryzły. Ryba po grecku jest daniem które można podawać na ciepło oraz na zimno, na ciepło podaje się ją z ziemniakami i surówkami natomiast na zimno podajemy ją z pieczywem. Papryczka chilli o której wspomniałem jest dobrym dodatkiem pod warunkiem że dodajemy tylko jedną niedużą sztukę, ma ona za zadanie nieco rozdzielić smakowo rybę od sosu. Smacznego oraz Wesołych Świąt Mechanik w kuchni
Przepisy Dania główne
Dania główne
Chaczapuri
Dania główne
Tarta z cukinią
Dania główne
Krokiety bolognese
Dania główne
Farsz do naleśników na słono
Chaczapuri
nie przepadam za jajkami wiec postanowiłam zrobić dla siebie chaczapuri z pie...
Odsłon: 74
Tarta z cukinią
Prosta i szybka w przygotowaniu tarta z cukinią doskonale sprawdzi się zarówn...
Odsłon: 1397