Do góry

Dania główne Przepis na:

Ryba po grecku

Ryba po grecku

Autor:

Przepisów i artykułów: 105 Ocena: 698

Dodano:

Odsłon: 5219

Przepyszna ryba z sosem pomidorowo-warzywnym. Idealne danie na Wigilię i nie tylko. Polecam wypróbowanie przepisu.

Składniki

  • 1 kg filetów rybnych (dorsz),
  • 500 ml wody,
  • 4 marchewki,
  • 3 pietruszki (korzeń),
  • 3 cebule,
  • 0.5 selera,
  • 200 ml koncentratu pomidorowego,
  • 4 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • słodka papryka,
  • 3 łyżki oleju,
  • łyżki mąki pszennej,
  • sól, pieprz.
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Rybe dzielimy na mniejsze części. Oprószamy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące i smażymy z obu stron na złoty kolor. Wszystkie warzywa obieramy i myjemy. Cebulę kroimy w piórka. Marchewkę,pietruszkę i seler trzemy na tarce o dużych oczkach.
    Na patelnię wlewamy olej, wrzucamy cebulę i chwilę smażymy, dodajemy pozostałe warzywa jeszcze chwilkę smażymy. Następnie dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i wodę. Gotujemy 10 minut.

    Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy, dusimy na małym ogniu 15 minut.

    Rybę przekładamy do naczynia i przykrywamy sosem, możemy to zrobić warstwowo.

    Schładzamy w lodówce.


    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń