Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ryba po grecku to jedno z wielu tradycyjnych dań wigilijnych, smakuje równie dobrze przez cały rok. Rybę po grecku można podać jako zimną przystawkę lub gorący, pożywny obiad z dodatkiem ziemniaków. Przygotowanie takiej ryby nie zajmuje wiele czasu i jest bardzo proste.
Umyte i osuszone filety rybne kroimy na mniejsze 6-7 centymetrowe kawałki a następnie delikatnie oprószamy solą oraz pieprzem z obu stron. Tak przygotowaną rybę obtaczamy w mące po czym smażymy na patelni z rozgrzanym olejem z obydwu stron na złoty kolor. Usmażone filety zdejmujemy z ognia odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Obraną cebulę kroimy w półplasterki a marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach.
W garnku z rozgrzanym tłuszczem podsmażamy cebulę aż delikatnie się zeszkli od czasu do czasu mieszając. Do cebuli dodajemy starte na tarce warzywa i wszystko dokładnie mieszamy, wlewamy niewielką ilość wody około 1/2 szklanki, dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe i całość doprawiamy do smaku solą oraz czarnym pieprzem i wszystko dusimy około 30 minut, w razie potrzeby dolewamy więcej wody. Pięć minut przed końcem duszenia jarzyny łączymy z koncentratem pomidorowym dokładnie mieszając. Gotową rybę podajemy na ciepło lub na zimno ułożoną na talerzu pomiędzy dwoma warstwami warzyw.
Ryba po grecku to swoista polska klasyka a tym samym idealna potrawa która po...
Odsłon: 5475
Tak, też zadawałem sobie pytanie dlaczego ta potrawa jest tak nazwana. Trochę...
Odsłon: 3535
Składniki
Umyte i osuszone filety rybne kroimy na mniejsze 6-7 centymetrowe kawałki a następnie delikatnie oprószamy solą oraz pieprzem z obu stron. Tak przygotowaną rybę obtaczamy w mące po czym smażymy na patelni z rozgrzanym olejem z obydwu stron na złoty kolor. Usmażone filety zdejmujemy z ognia odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Obraną cebulę kroimy w półplasterki a marchewkę, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku z rozgrzanym tłuszczem podsmażamy cebulę aż delikatnie się zeszkli od czasu do czasu mieszając. Do cebuli dodajemy starte na tarce warzywa i wszystko dokładnie mieszamy, wlewamy niewielką ilość wody około 1/2 szklanki, dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe i całość doprawiamy do smaku solą oraz czarnym pieprzem i wszystko dusimy około 30 minut, w razie potrzeby dolewamy więcej wody. Pięć minut przed końcem duszenia jarzyny łączymy z koncentratem pomidorowym dokładnie mieszając. Gotową rybę podajemy na ciepło lub na zimno ułożoną na talerzu pomiędzy dwoma warstwami warzyw.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Rolada schabowa z żółtym serem
Dania główne
Drobiowe szaszłyki z jalapeño i cheddarem owinięte w szynkę szwarcwaldzką
Dania główne
Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem i warzywami
Dania główne
Marokański chleb, kotlet na grillu i sos miętowy
Rolada schabowa z żółtym serem
Taką roladę schabową przygotowałam na obiad. Przepis bardzo prosty i szybki,...
Odsłon: 29
Drobiowe szaszłyki z jalapeño i cheddarem owinięte w szynkę szwarcwaldzką
Pyszny sposób na grillowane mięso drobiowe z pikantnym wnętrzem.
Odsłon: 27