Do góry

Dania główne Przepis na:

Ryba smażona w cieście

Ryba smażona w cieście

Autor:

Przepisów i artykułów: 462 Ocena: 2964

Dodano:

Odsłon: 396

Pomysł na przygotowanie filetów rybnych z dowolnej ryby, w cieście podobnym do naleśnikowego.

Składniki

  • 2 filety rybne np. z dorsza, morszczuka
  • 1 jajko
  • 0,5szkl. mąki
  • 0,5szkl. mleka
  • sól, pieprz do smaku
  • przyprawa do ryb
  • olej do smażenia
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ryba smażona w cieście

Przygotowanie

  1. Do przygotowania tego dania użyłam filetów rybnych mrożonych, więc pierwszym krokiem było ich rozmrożenie. Ryby ułożyłam na durszlaku i pozostawiłam do rozmrożenia na ok. 2 godziny. Rozmrożone filety podzieliłam na mniejsze kawałki i natarłam rozgniecionym ząbkiem czosnku, oprószyłam sola, pieprzem i przyprawą do ryb. Do miski wsypałam mąkę i szczyptę soli, wbiłam jajko i dolałam mleko. Wszystko wymieszałam na ciasto o jednolitej konsystencji. Na patelni rozgrzałam olej. W cieście maczałam kawałki ryby i układałam je na gorącym oleju. Ryby smażyłam z obu stron na złoty kolor i wyjmowałam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Taką rybę można podać jako danie obiadowe z ziemniakami i surówką np. z kiszonej kapusty, lub jako przekąskę np. z sosem czosnkowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń