Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj proponuję rybę w cieście, a bardziej potocznie fish & chips. Możemy spotkać wiele przepisów na to danie, ale jak zwykle dodałem do przepisu swój akcent. Tym akcentem w tym przepisie jest lubczyk suszony, który nadaje swojskiego posmaku.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5343
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 879
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11775
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5343
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 879
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11775
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Składniki
Filety umyj, osusz i oprósz solidnie solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz lubczykiem. Przygotowaną rybę odstaw na 1 godzinę, aby poleżała w przyprawach.
Do miski przesiej mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlewaj stopniowo zimną wodę mieszając, im zimniejsze tym lepiej, panierka będzie bardziej chrupiąca. Delikatnie wymieszaj składniki za pomocą rózgi, ponieważ dobrze napowietrza masę. Ciasto powinno być dokładnie wymieszane, ale trzeba to robić delikatnie, aby nie straciło puszystości.
Rybę oprósz delikatnie mąką pszenną, dzięki temu panierka będzie się lepiej trzymała. Obtoczone kawałki ryby zanurzaj w cieście, kładź na rozgrzany olej. Smaż do uzyskania ładnego rumianego koloru. Przed podaniem osącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Obtoczone kawałki ryby zanurzaj w cieście, kładź na rozgrzany olej. Smaż do uzyskania ładnego rumianego koloru. Przed podaniem osącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Podawaj z ulubionymi dodatkami oraz ulubioną sałatką. Zgodnie z nazwą oryginalną powinny być frytki. Smacznego.