Do góry

Dania główne Przepis na:

Ryba w liściach chrzanu

Ryba w liściach chrzanu

Autor:

Przepisów i artykułów: 895 Ocena: 18205

Dodano:

Odsłon: 263

Wyjątkowo aromatyczna i soczysta, nie da się zepsuć. Pomysł z liśćmi od kolegi Nevermore.

Składniki

  • okoń morski lub inna morska ryba 0,5 kg
  • Chrzan liście 6 szt
  • Koperek
  • Czosnek 2 ząbki
  • Chili
  • opcjonalnie: tymianek, kolendra: zielone
  • Sól
  • Oliwa z oliwek
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ryba w liściach chrzanu

Przygotowanie

  1. Rybę trzeba oczyścić i naciąć. Natarłam ją czosnkiem, zostawiłam na chwilę i zdjęłam nadmiar, żeby smak nie był zbyt "dziki". Rybę natarłam sola i pieprzem. Skoro użyłam liści chrzanu to dodałam też powiązane zioła, koperek i chili i kolendrę. Tymianek też pasuje.
    Rybę skroiłam oliwą i zawinęłam.

  2. Dla ułatwienia użyłam sznurka.
    Rybę ułożyłam w sporym rondlu z nieprzywierającą powłoką. Dno podlałam oliwą i woda i rybę parowałam pod przykryciem około 25 minut.
    Większą liczbę ryb można ułożyć w blasze z woda i oliwą i piec w piekarniku.
    Liście nadadzą aromatu a i ochronią rybę przed wysuszeniem czy przesmażeniem.

  3. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (13)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kucharka-amatorka 19 września W najbliższym czasie zrobię. Wygląda bardzo zachęcająco. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 16 września No tak, nie ma jej przez tydzień, a potem człowiekowi język przykleja się do monitora ;p
Na temat rybki i jej przyrządzania nie będę już pisał, bo kiedyś już, o tym mówiłem, więc powiem tylko tyle: Delicious :D
Odpowiedzi: 2 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

KORAL 15 września Uwielbiam ryby i w liściach chrzanu jest pyszna :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń