Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Choć przygotowanie ryby w serowej panierce nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych, to tak podany dorsz oczaruje wszystkich domowników. Kusząca, złocista panierka z dodatkiem parmezanu skrywa w środku delikatnego fileta z dorsza. Zatem jeśli szukasz ciekawego sposobu na przyrządzenie ryby, koniecznie wypróbuj ten przepis. Potrawę serwuj z ćwiartką cytryny i jogurtowym sosem z dużą ilością świeżego koperku.
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 480
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 194
Jeszcze nigdy tak ryżu nie gotowałam. Ta propozycja jest dla tych, którzy chc...
Odsłon: 480
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 194
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 200°C i wyłóż dużą blachę piekarnika papierem do pieczenia. Opłucz dorsza, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój każdy filet na 3-4 kawałki. Parmezan zetrzyj na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Do miski wsyp bułkę tartą, dodaj parmezan, suszony czosnek, słodką paprykę, dolej sok z cytryny, oliwę i wino, po czym wszystko dokładnie wymieszaj.
W miseczce roztrzep jajko ze szczyptą soli i czarnego pieprzu. Każdy kawałek dorsza zanurzaj w jajku, zatrzymaj na widelcu, by nadmiar spłynął, po czym obtocz rybę w panierce. W tym momencie masz dwie opcje do wyboru - rybę możesz upiec lub usmażyć. Jeśli wybierasz drugą opcję, na patelni rozgrzej olej i usmaż rybę z dwóch stron na złoty kolor, po czym odsącz na ręczniku papierowym. Aby upiec dorsza w piekarniku, ułóż panierowane kawałki ryby na blasze wyłożonej papierem do pieczenia a na każdym fragmencie ułóż plasterek zimnego masła. Wstaw rybę do pieca nagrzanego do 180°C-200°C na 25-30 minut.
Rybę w serowej panierce podawaj na ciepło lub na zimno. Będzie świetnie pasowała do jogurtowego sosu ze świeżym koperkiem i czosnkiem.