Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ryba pieczona w soli to dość spektakularna potrawa, szczególnie, gdy rozbijasz solną skorupkę przy gościach. Nie martw się, że danie będzie za słone. Sól pod wpływem wilgoci zamienia się w twardy pancerz, tworząc wewnątrz próżnię i zachowując wszystkie smaki w środku. Dlatego tak przyrządzona ryba jest niesamowicie smaczna i delikatna.
karczek może być do obiadu ale również jako dodatek do pieczywa zamiast kupne...
Odsłon: 29046
Najlepszy szczaw jest w maju dlatego jadę za miasto w sprawdzone już miejsce...
Odsłon: 6589
Nie będę Was zanudzał opowieściami, jak można samemu zrobić wiele rzeczy pocz...
Odsłon: 1806
Klopsiki w sosie pomidorowym to pomysł na prosty i szybki obiad. Możemy je po...
Odsłon: 1413
Jeśli na śniadanie Wielkanocne swoim domownikom czy gościom pragniecie zaserw...
Odsłon: 636
Sałatka z ryżem, pieczarkami, kukurydzą, ogórkami konserwowanymi oraz z jajka...
Odsłon: 815
Klopsiki w sosie pomidorowym to pomysł na prosty i szybki obiad. Możemy je po...
Odsłon: 1413
Jeśli na śniadanie Wielkanocne swoim domownikom czy gościom pragniecie zaserw...
Odsłon: 636
Sałatka z ryżem, pieczarkami, kukurydzą, ogórkami konserwowanymi oraz z jajka...
Odsłon: 815
Składniki
Umyj, a następnie osusz rybę za pomocą ręcznika papierowego. W dużej misce wymieszaj sól z roztrzepanymi białkami i listkami tymianku. Blaszkę do pieczenia (taką, w której zmieści się cała ryba) wyłóż papierem do pieczenia, następnie ułóż warstwę soli z dodatkami na około 1,5 cm. Na soli, w miejscu, w którym położysz rybę, ułóż plasterki cytryny, gałązki tymianku, pietruszki i liść laurowy. Resztę tych składników włóż do środka dorady. Następnie ułóż rybę na przygotowanym podłożu i obłóż resztą soli z białkiem. Równomiernie rozprowadź sól, całkowicie zakrywając rybę (ogon można pominąć).
Wstaw blaszkę z rybą do pieca nagrzanego do 180°C i piecz około 30-40 minut (15 minut na każde 500 g). Następnie wyjmij rybę, odczekaj około 5 minut i delikatnie, lecz zdecydowanym ruchem rozbij solną skorupę. Możesz to zrobić łyżką lub nawet młotkiem. Przenieś rybę na deskę do krojenia, zdejmij z niej skórę lub przedziel na pół i usuń kręgosłup. Tak przygotowaną rybę serwuj na stół.
Przepisy Dania główne
Dania główne
Klopsiki w sosie pomidorowym
Dania główne
Polonezy schabowe według Ewy Wachowicz
Dania główne
Kurczak pieczony w słodkim sosie chili według Ewy Wachowicz
Dania główne
Smażone części z kaczki, ziemniaki i sałatka.
Klopsiki w sosie pomidorowym
Klopsiki w sosie pomidorowym to pomysł na prosty i szybki obiad. Możemy je po...
Odsłon: 1413
Polonezy schabowe według Ewy Wachowicz
Tradycyjne polonezy schabowe to nic innego jak roladki wieprzowe z nadzieniem...
Odsłon: 3936