Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ryba z frytkownicy beztłuszczowej to szybki, prosty i czysty pomysł na obiad czy ciepłą kolację. Masło czosnkowe z oregano i rozmarynem świetnie podkręca smak tego dania i sprawia, że łosoś nie jest suchy. Kluczem do sukcesu jest też rozpoczęcie smażenia od skórki – dzięki temu ta pozostanie chrupiąca i zachowa cały smak. Z powodzeniem zamiast łososia możesz w ten sposób przyrządzić tuńczyka, amura czy pstrąga!
Składniki
Miękkie masło utrzyj w miseczce z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, oregano, rozmarynem i sokiem z cytryny. Dopraw połową soli i pieprzu.
Łososia posyp równomiernie pozostałą solą i pieprzem. Połóż filet skórą do dołu na papierze pergaminowym i delikatnie natnij go w kilku miejscach, a następnie dobrze posmaruj połową mieszanki masła i przypraw.
Cytrynę pokrój na cienkie półplasterki.
Łososia umieść we frytkownicy beztłuszczowej rozgrzanej do 200 st. Celsjusza, skórą do dołu, pozostawiając papier pergaminowy.
Smaż rybę przez ok. 5 minut lub do uzyskania chrupiącej skórki. Delikatnie obróć łososia, usuń papier i posmaruj pozostałym masłem. Smaż przez kolejne 3-5 minut.
Na ostatnie 1-2 minuty przewróć łososia raz jeszcze i połóż na nim plasterki cytryny oraz posyp czarnym pieprzem.
Rybę z frytkownicy beztłuszczowej podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu, najlepiej z dodatkiem świeżego rozmarynu.