Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ryba zapiekana z serem to bogactwo smaków. Przede wszystkim to zasługa ciągnącego się sera, ale nie tylko. Pod nim skrywa się pierzynka z pomidorów, anchois, oliwek, kaparów i czosnku. Coś dla fanów śródziemnomorskich smaków!
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 515
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1829
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 377
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 515
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1829
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 377
Składniki
Obierz czosnek, rozgnieć go i posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę (2 łyżki) i zeszklij go. W tym czasie posiekaj anchois, a oliwki przekrój na pół.
Na patelnię dodaj zawartość puszki pomidorów, fileciki anchois, oliwki, kapary, oregano i natkę pietruszki. Całość smaż przez kilka minut, mieszając. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Gotuj jeszcze chwilę, aż sos delikatnie zgęstnieje.
Przygotuj teraz rybę. Filety umyj, osusz i pokrój na większe kawałki. Każda z nich będzie samodzielną porcją. Natrzyj je oliwą wymieszaną z przeciśniętym czosnkiem oraz dopraw solą i pieprzem. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową.
Na każdy kawałek ryby nałóż niewielką porcję sosu pomidorowego, a następnie posyp startym żółtym serem. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180°C i zapiekaj przez 15-20 minut aż ser się rozpuści i lekko zrumieni.
Podawaj z kuskusem, ryżem, ziemniakami lub świeżą bagietką.