Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 43 Ocena: 5801
Dodano: 29.01.2009
Odsłon: 17299
3-4 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Filety opłukać, odsączyć papierowym ręcznikiem. Patelnię rozgrzać, przełożyć rybę, wlać mleko i doprawić świeżo mielonymi solą i pieprzem, można dodać też Fit up - przyprawę do ryb. Doprowadzić do wrzenia, zmiejszyć płomień i gotować na małym ogniu ok.10 min. Pod koniec ryba ma się łatwo rozdzielać widelcem. Rybę wyjąć z patelni. Mleko zlać do pojemniczka na później. W rondelku rozgrzać oliwę, domieszać mąkę, tak by powstał gęsty sos, pasta niemal. Gotować przez 1 min. mieszając. Zestawić rondelek z ognia, mieszając dolewać mleko, które zostało z gotowania ryby. Ma powstać gładka masa. Ponownie postawić na ogień, chwilkę gotować, aż masa zgęstnieje. Zestawić z ognia, do powstałej pasty wrzucić rybę podzieloną na kawałki, kapary, paprykę w proszku, czosnek, sok z cytryny i natkę pietruszki. Widelcem wszystko mieszamy i dokładnie rozgniatamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli masa jest jeszcze gorąca, to odstawić chwilę do schłodzenia. Przygotować dwa głębokie talerze - jeden z tartą bułką, drugi z rozmąconym jajkiem. Rozgrzać olej we frytownicy lub w głębokim garnku. Z masy rybnej uformować krokieciki, obtoczyć w jajku, w mące i wrzucać pojedynczo do tłuszczu. Usmażyć na złoty kolor, wyjmować łyżką cedzakową, odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać gorące, z kawałkami cytryny i majonezem.
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

Konto usunięte 22 lutego 2012Zgłoś do usunięcia
Za przepis ode mnie 5!0 Kto głosował? | Odpowiedz

Mateusz15 20 grudnia 2009Zgłoś do usunięcia
Wyglądają pysznie.0 Kto głosował? | Odpowiedz

Poziomka 15 czerwca 2009Zgłoś do usunięcia
cały pic polega na tym, żeby tę rybkę w mleku ugotować0 Kto głosował? | Odpowiedz

faun 27 marca 2009Zgłoś do usunięcia
Strasznie dużo roboty ,a sprobuj rybe po prostu nożem na desce rozdrobnic w sposob taki jakbys skrobala ją nozem( ,to szybki sposob na szybkie rozdrobnienie surowej ryby i np wątrobki.I masz gotowy farsz do krokietow bez wstepnego gotowania.0 Kto głosował? | Odpowiedz