Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie zdrowe, smaczne i pożywne, a do tego łączące kuchnię włoską ze smakiem i aromatem kuchni orientalnej. Każda część dania dostarcza nam różnorodnych smaków, a mimo tego doskonale współgra i z każdym kęsem rozpieszcza nasze kubki smakowe. Ten kulinarny duet międzykulturowy jest konieczny do wypróbowania. Gorąco polecam :D
Przepis na chrupiącą pieczeń wieprzową wraz z dodatkiem drogocennej w witamin...
Odsłon: 225
Niezmiennie od lat, namawiam do pieczenia domowego chleba. Wczoraj upiekłam...
Odsłon: 8019
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 669
Pomysł na przystawkę do czosnkowego chleba lub dodatek do obiadu lub kolacji....
Odsłon: 62
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 107
Przepis na chrupiącą pieczeń wieprzową wraz z dodatkiem drogocennej w witamin...
Odsłon: 225
Niezmiennie od lat, namawiam do pieczenia domowego chleba. Wczoraj upiekłam...
Odsłon: 8019
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 669
Pomysł na przystawkę do czosnkowego chleba lub dodatek do obiadu lub kolacji....
Odsłon: 62
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 107
Składniki
Oczyszczoną pierś z kurczaka kroimy w kostkę, skrapiamy ją oliwą z oliwek, oprószamy delikatnie solą i intensywnie przyprawą curry. Całość dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.
Następnie przygotowujemy pesto. Listki pietruszki, czosnek, starty ser szafir, rozdrobnione w moździerzu uprażone orzechy włoskie i oliwę z oliwek łączymy za pomocą blendera lub rozdrabniacza. Całość doprawiamy szczyptą cukru brzozowego, solą oraz sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
Zamarynowane kawałki kurczaka smażymy na patelni. Pod koniec smażenia przykrywamy naczynie na około 2 minuty i dusimy chwilę dla nadania mięsu soczystości.
Ryż pełnoziarnisty gotujemy na małym ogniu w lekko osolonej wodzie (pamiętajmy, aby go nie rozgotować i najlepiej ugotować go al dente). Następnie gorący ryż mieszamy z wcześnej przygotowanym pesto.
Ryż z pesto wykładamy na talerze i układamy na nim podsmażone kawałki kurczaka. Życzę smacznego! :)