Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie zdrowe, smaczne i pożywne, a do tego łączące kuchnię włoską ze smakiem i aromatem kuchni orientalnej. Każda część dania dostarcza nam różnorodnych smaków, a mimo tego doskonale współgra i z każdym kęsem rozpieszcza nasze kubki smakowe. Ten kulinarny duet międzykulturowy jest konieczny do wypróbowania. Gorąco polecam :D
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19779
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 457
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 429
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6818
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242352
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19779
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 457
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 429
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6818
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242352
Składniki
Oczyszczoną pierś z kurczaka kroimy w kostkę, skrapiamy ją oliwą z oliwek, oprószamy delikatnie solą i intensywnie przyprawą curry. Całość dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.
Następnie przygotowujemy pesto. Listki pietruszki, czosnek, starty ser szafir, rozdrobnione w moździerzu uprażone orzechy włoskie i oliwę z oliwek łączymy za pomocą blendera lub rozdrabniacza. Całość doprawiamy szczyptą cukru brzozowego, solą oraz sporą ilością świeżo zmielonego pieprzu.
Zamarynowane kawałki kurczaka smażymy na patelni. Pod koniec smażenia przykrywamy naczynie na około 2 minuty i dusimy chwilę dla nadania mięsu soczystości.
Ryż pełnoziarnisty gotujemy na małym ogniu w lekko osolonej wodzie (pamiętajmy, aby go nie rozgotować i najlepiej ugotować go al dente). Następnie gorący ryż mieszamy z wcześnej przygotowanym pesto.
Ryż z pesto wykładamy na talerze i układamy na nim podsmażone kawałki kurczaka. Życzę smacznego! :)