Do góry

Dania główne Przepis na:

Ryż po hindusku

Ryż po hindusku

Autor:

Przepisów i artykułów: 57 Ocena: 518

Dodano:

Odsłon: 7449

Po wegetariańsku. Ryż smażony z jajkiem i warzywami. Całość okraszona orientalną nutą.

Składniki

  • 100g długoziarnistego ryżu
  • 1 średnia marchewka
  • 2 cebule dymki
  • 100g groszku zielonego (może być konserwowy)
  • ciemny sos sojowy
  • Jajko
  • Sól
  • Pieprz czarny
1-2 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na średnim ogniu rozgrzewamy głęboką patelnię. Po czym poznać, że jest solidnie rozgrzana? Skropić powierzchnię wodą. Jeśli woda momentalnie zaczyna się gotować - jest idealnie. Dolewamy trochę oliwy i wrzucamy obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę. Smażymy przez 3 minuty, mieszając drewnianą łyżką.

  2. Dodajemy posiekaną cebulę dymkę razem z pędem. Całość smażymy na małym ogniu, delikatnie mieszając.

  3. W naczyniu rozbijamy jajko i mieszamy je z solą, pieprzem i sosem sojowym. Należy uważać, gdyż sos sojowy jest z reguły bardzo słony.

  4. Robimy przestrzeń na patelni pod smażenie jajka. Dolewamy więcej oleju jeśli jest taka potrzeba. Wlewamy jajeczną miksturę. Jajko powinno delikatnie się ściąć, następnie dodajemy ryż i całość równomiernie, delikatnie mieszamy, aż jajko zostanie 'wchłonięte' w ryż. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

jorgos00 05 listopada 2015 Może to być dobre tyle tylko że w składnikach brak jest jajka o którym mowa później,Najlepszego. Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń