Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 296 Ocena: 5083
Dodano: 09.06.2016
Odsłon: 1986
5-6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Schab umyć i wysuszyć, pokroić w kostkę (albo w paseczki). W misce wymieszać 1 łyżkę oleju rzepakowego, 1 łyżkę oleju sezamowego, przyprawę shoarmę, sól, pieprz i kawałki mięsa. Marynować przez kilka godzin w lodówce.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, obie cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, na chwilę odstawić, a następnie obrać skórkę. Obrane pomidory zmiksować w blenderze, dodać zalewę z pomidorów krojonych z puszki oraz szklankę wody. Doprawić solą i pieprzem.
Na suchą, rozgrzaną patelnie wsypać ryż i chwilę podsmażyć.
Następnie dodać 1 łyżkę oleju rzepakowego, 1 łyżkę oleju sezamowego, obie cebulę. czosnek i wszystko podsmażyć.
Gdy ryż stanie się szklisty stopniowo dolewać sos pomidorowy.
Na innej patelni smażyć mięso do miękkości. W razie potrzeby można dolewać wody, żeby mięso nie stało się zbyt suche.
Paprykę umyć, wykroić gniazdo, pokroić w kostkę i dodać do ryżu. Fasolę i kukurydze odcedzić również dodać reszty dania. Dokładnie wymieszać i gotować przez chwilę.
Na sam koniec gotowania dodać odcedzone pomidory krojone z puszki. Wszystko wymieszać, doprawić solą i pieprzem i gotować jeszcze przez chwilę, aby wszystkie smaki się przegryzły.
Wyłożyć ryż z warzywami na talerz, na wierzch wyłożyć kawałki mięsa i posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Smacznego :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

GREGORHSPEED 09 czerwca 2016Zgłoś do usunięcia
Uwielbiam ryż, więc danie w 100% przypadło mi do gustu <33 Kto głosował? | Odpowiedz

Futka 09 czerwca 2016Zgłoś do usunięcia
Ale pycha! <33 Kto głosował? | Odpowiedz

Docherro 09 czerwca 2016Zgłoś do usunięcia
Przepis bardzo apetyczny mniammm....2 Kto głosował? | Odpowiedz