Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję dziś przepis na uniwersalne danie, które może być i obiadem i podwieczorkiem, a nawet kolacją, jak kto woli - jest to ryż z jabłkami, zapiekany, wraz z cynamonem, śmietanką i cukrem trzcinowym, gdzie jabłka są wcześniej karmelizowane. Bardzo polecam :-) Proporcje dla 4-5 osób.
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 17044
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 112
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 246
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 297
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 17044
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 112
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 246
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 297
Składniki
Zaczynamy od ugotowania ryżu. Do garnka wlewamy 3 szklanki wody. Gdy zacznie wrzeć do dodajemy łyżeczkę masła i cukru i wsypujemy suchy ryż. Zmniejszamy moc palnika do trójki i gotujemy w ten sposób, aż ryż stanie się miękki i wchłonie całą wodę. Nie mieszamy. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy wraz z łyżką masła. Wrzucamy jabłka i je smażymy. Sypiemy kilka łyżek cukru trzcinowego i sypiemy cynamonem. Skarmelizowane jabłka odkładamy na bok. W tym czasie ryż powinien się już ugotować. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dno wykładamy połowę ryżu, polewamy połową śmietanki i wykładamy na to skarmelizowane jabłka. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Na jabłka sypiemy jeszcze trochę cukru trzcinowego, jeszcze trochę cynamonu i przykrywamy to resztą ryżu. Polewamy śmietanką. Gdy piekarnik już będzie zagrzany, na wierzch kładziemy plastry zimnego masła, przykrywamy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w ten sposób 30 minut (może być termoobieg). Po tym czasie ściągamy pokrywę i dopiekamy jeszcze 10 minut i gotowe. Możemy podawać posypane cukrem, choć nie jest to konieczne, bo danie jest naprawdę bardzo słodkie. Serdecznie polecam i smacznego :-)