Do góry

Dania główne Przepis na:

Ryż z jabłkami

Ryż z jabłkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 111 Ocena: 1793

Dodano:

Odsłon: 709

Proponuję dziś przepis na uniwersalne danie, które może być i obiadem i podwieczorkiem, a nawet kolacją, jak kto woli - jest to ryż z jabłkami, zapiekany, wraz z cynamonem, śmietanką i cukrem trzcinowym, gdzie jabłka są wcześniej karmelizowane. Bardzo polecam :-) Proporcje dla 4-5 osób.

Składniki

  • półtorej szklanki suchego ryżu (np. długoziarnistego)
  • 3 szklanki wody
  • 3-4 jabłka
  • 250 ml śmietanki 30%
  • cukier trzcinowy oraz 1 łyżeczka białego cukru do ryżu
  • 1 łyżeczka masła do ryżu - 1 łyżka masła do jabłek i masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego
  • oliwa
  • cynamon
  • kilka plastrów zimnego masła
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od ugotowania ryżu. Do garnka wlewamy 3 szklanki wody. Gdy zacznie wrzeć do dodajemy łyżeczkę masła i cukru i wsypujemy suchy ryż. Zmniejszamy moc palnika do trójki i gotujemy w ten sposób, aż ryż stanie się miękki i wchłonie całą wodę. Nie mieszamy.

    Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w plasterki.

    Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy wraz z łyżką masła. Wrzucamy jabłka i je smażymy. Sypiemy kilka łyżek cukru trzcinowego i sypiemy cynamonem. Skarmelizowane jabłka odkładamy na bok.

    W tym czasie ryż powinien się już ugotować.

    Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dno wykładamy połowę ryżu, polewamy połową śmietanki i wykładamy na to skarmelizowane jabłka.

    Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.

    Na jabłka sypiemy jeszcze trochę cukru trzcinowego, jeszcze trochę cynamonu i przykrywamy to resztą ryżu. Polewamy śmietanką. Gdy piekarnik już będzie zagrzany, na wierzch kładziemy plastry zimnego masła, przykrywamy i wkładamy do piekarnika.

    Pieczemy w ten sposób 30 minut (może być termoobieg). Po tym czasie ściągamy pokrywę i dopiekamy jeszcze 10 minut i gotowe.

    Możemy podawać posypane cukrem, choć nie jest to konieczne, bo danie jest naprawdę bardzo słodkie.

    Serdecznie polecam i smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń