Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję dziś przepis na uniwersalne danie, które może być i obiadem i podwieczorkiem, a nawet kolacją, jak kto woli - jest to ryż z jabłkami, zapiekany, wraz z cynamonem, śmietanką i cukrem trzcinowym, gdzie jabłka są wcześniej karmelizowane. Bardzo polecam :-) Proporcje dla 4-5 osób.
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 929
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 87
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2145
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4161
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 929
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 87
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2145
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4161
Składniki
Zaczynamy od ugotowania ryżu. Do garnka wlewamy 3 szklanki wody. Gdy zacznie wrzeć do dodajemy łyżeczkę masła i cukru i wsypujemy suchy ryż. Zmniejszamy moc palnika do trójki i gotujemy w ten sposób, aż ryż stanie się miękki i wchłonie całą wodę. Nie mieszamy. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy wraz z łyżką masła. Wrzucamy jabłka i je smażymy. Sypiemy kilka łyżek cukru trzcinowego i sypiemy cynamonem. Skarmelizowane jabłka odkładamy na bok. W tym czasie ryż powinien się już ugotować. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dno wykładamy połowę ryżu, polewamy połową śmietanki i wykładamy na to skarmelizowane jabłka. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Na jabłka sypiemy jeszcze trochę cukru trzcinowego, jeszcze trochę cynamonu i przykrywamy to resztą ryżu. Polewamy śmietanką. Gdy piekarnik już będzie zagrzany, na wierzch kładziemy plastry zimnego masła, przykrywamy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w ten sposób 30 minut (może być termoobieg). Po tym czasie ściągamy pokrywę i dopiekamy jeszcze 10 minut i gotowe. Możemy podawać posypane cukrem, choć nie jest to konieczne, bo danie jest naprawdę bardzo słodkie. Serdecznie polecam i smacznego :-)