Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję dziś przepis na uniwersalne danie, które może być i obiadem i podwieczorkiem, a nawet kolacją, jak kto woli - jest to ryż z jabłkami, zapiekany, wraz z cynamonem, śmietanką i cukrem trzcinowym, gdzie jabłka są wcześniej karmelizowane. Bardzo polecam :-) Proporcje dla 4-5 osób.
Zaczynamy od ugotowania ryżu. Do garnka wlewamy 3 szklanki wody. Gdy zacznie wrzeć do dodajemy łyżeczkę masła i cukru i wsypujemy suchy ryż. Zmniejszamy moc palnika do trójki i gotujemy w ten sposób, aż ryż stanie się miękki i wchłonie całą wodę. Nie mieszamy.
Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w plasterki.
Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy wraz z łyżką masła. Wrzucamy jabłka i je smażymy. Sypiemy kilka łyżek cukru trzcinowego i sypiemy cynamonem. Skarmelizowane jabłka odkładamy na bok.
W tym czasie ryż powinien się już ugotować.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dno wykładamy połowę ryżu, polewamy połową śmietanki i wykładamy na to skarmelizowane jabłka.
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
Na jabłka sypiemy jeszcze trochę cukru trzcinowego, jeszcze trochę cynamonu i przykrywamy to resztą ryżu. Polewamy śmietanką. Gdy piekarnik już będzie zagrzany, na wierzch kładziemy plastry zimnego masła, przykrywamy i wkładamy do piekarnika.
Pieczemy w ten sposób 30 minut (może być termoobieg). Po tym czasie ściągamy pokrywę i dopiekamy jeszcze 10 minut i gotowe.
Możemy podawać posypane cukrem, choć nie jest to konieczne, bo danie jest naprawdę bardzo słodkie.
Serdecznie polecam i smacznego :-)
Pyszna i pożywna sałatka z ciecierzycą i warzywami.Idealna na letni wieczór l...
Odsłon: 63
CALZONE to nic innego jak ciasto drożdżowe nadziewane pysznym mięsnym farszem.
Odsłon: 326
Kruche ciastka przełożone lekkim, puszystym kremem truskawkowym zefir smakują...
Odsłon: 159
Plastry z szynki wieprzowej przyprawione solą i pieprzem, usmażone, podane z...
Odsłon: 192
Pyszna i pożywna sałatka z ciecierzycą i warzywami.Idealna na letni wieczór l...
Odsłon: 63
CALZONE to nic innego jak ciasto drożdżowe nadziewane pysznym mięsnym farszem.
Odsłon: 326
Kruche ciastka przełożone lekkim, puszystym kremem truskawkowym zefir smakują...
Odsłon: 159
Plastry z szynki wieprzowej przyprawione solą i pieprzem, usmażone, podane z...
Odsłon: 192
Składniki
Zaczynamy od ugotowania ryżu. Do garnka wlewamy 3 szklanki wody. Gdy zacznie wrzeć do dodajemy łyżeczkę masła i cukru i wsypujemy suchy ryż. Zmniejszamy moc palnika do trójki i gotujemy w ten sposób, aż ryż stanie się miękki i wchłonie całą wodę. Nie mieszamy. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy wraz z łyżką masła. Wrzucamy jabłka i je smażymy. Sypiemy kilka łyżek cukru trzcinowego i sypiemy cynamonem. Skarmelizowane jabłka odkładamy na bok. W tym czasie ryż powinien się już ugotować. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dno wykładamy połowę ryżu, polewamy połową śmietanki i wykładamy na to skarmelizowane jabłka. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Na jabłka sypiemy jeszcze trochę cukru trzcinowego, jeszcze trochę cynamonu i przykrywamy to resztą ryżu. Polewamy śmietanką. Gdy piekarnik już będzie zagrzany, na wierzch kładziemy plastry zimnego masła, przykrywamy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w ten sposób 30 minut (może być termoobieg). Po tym czasie ściągamy pokrywę i dopiekamy jeszcze 10 minut i gotowe. Możemy podawać posypane cukrem, choć nie jest to konieczne, bo danie jest naprawdę bardzo słodkie. Serdecznie polecam i smacznego :-)
Przepisy Dania główne
Dania główne
Ryż smażony z marchewką, groszkiem i jajkiem
Dania główne
PYSZNA MARYNATA DO KURCZAKA / INDYKA
Dania główne
Spaghetti cytrynowe. Danie w mniej niż 15 minut.
Dania główne
Placki z żółtej cukinii
Ryż smażony z marchewką, groszkiem i jajkiem
Proponuję dziś przepis na pyszne i proste danie wegetariańskie i bezglutenowe...
Odsłon: 2
PYSZNA MARYNATA DO KURCZAKA / INDYKA
Przepis marynatę do kurczaka czy indyka - zanurzę mięso w mieszaninie przypra...
Odsłon: 32