Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 10-09-2015
Propozycja na aromatyczne, smaczne i pożywne połączenie ryżu z szalotką i pesto selerowo - bazyliowym.
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2530
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 564
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 205
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 763
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2530
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 564
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 205
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 763
Składniki
Na początku przygotowujemy pesto: Seler gotujemy w lekko osolonej wodzie i studzimy. Do rozdrabniacza dodajemy 2 ząbki czosnku, listki bazylii i część oliwy z oliwek - miksujemy wszystko przez chwilę dla odpowiedniego rozdrobnienia. Następnie dodajemy ostudzony i pokrojony seler, starty ser Cheddar, posiekane orzechy włoskie i pozostałą część oliwy z oliwek - miksujemy wszystko dla odpowiedniego połączenia. Pesto doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. Na patelni szklimy pokrojoną w kostkę szalotkę, dodajemy ryż i chwilę razem przesmażamy. Na koniec dodajemy wcześniej przygotowane pesto, dokładnie mieszamy i doprawiamy solą w razie potrzeby. Życzę smacznego! :)