Do góry

Dania główne Przepis na:

Ryż z truskawkami

Ryż z truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 245 Ocena: 1205

Dodano:

Odsłon: 274

Na deser lub obiad. Wybór należy do Was.

Składniki

  • Ryż biały długoziarnisty 2 szklanki
  • Woda 2 szklanki
  • Mleko 2 szklanki
  • Sól 1/2 łyżeczki
  • Cukier wanilinowy 2 opakowania po 16 g
  • Jogurt naturalny po około 2 łyżki na porcję
  • Truskawki - ilość według indywidualnych upodobań
  • Cukier do posypania - opcjonalnie
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ryż z truskawkami

Przygotowanie

  1. Ryż opłukać na sitku pod bieżącą wodą.

  2. Do garnka wlać mleko, wodę, dodać sól, cukier wanilinowy oraz opłukany ryż, podgrzewać na płycie ustawionej na niewielką moc i często mieszając doprowadzić do wrzenia.

  3. Ryż gotować aż wchłonie większą część wody z mlekiem i całość będzie wyglądać jak bardzo gęsta zupa. Wówczas wyłączyć płytę, przykryć garnek i pozostawić aż ryż do końca wchłonie wodę z mlekiem.

  4. Podawać na ciepło z dodatkiem jogurtu i truskawek oraz opcjonalnie cukru.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń