Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4847
Przepis dnia
Naleśniki po chłopsku to gotowe danie, sycące i rozgrzewające. Idealnie się s...
Odsłon: 7481
Marynowana papryka, nadziana wcześniej kapustą, to jest przysmak węgierski i...
Odsłon: 995
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 107
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 99
Przepis dnia
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 4847
Przepis dnia
Naleśniki po chłopsku to gotowe danie, sycące i rozgrzewające. Idealnie się s...
Odsłon: 7481
Marynowana papryka, nadziana wcześniej kapustą, to jest przysmak węgierski i...
Odsłon: 995
Bardzo sycąca, pyszna potrawa składająca się z ziemniaczków, kurek oraz boczk...
Odsłon: 107
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 99
Składniki
Ryż gotujemy do miękkości. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju. Do cebuli dodajemy paprykę pokrojoną w paseczki i smażymy kilka minut. Następnie dodajemy pędy bambusa (jeśli ktoś nie ma pędów można je pominąć)
Do warzyw dodajemy ugotowany ryż, przyprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym i dusimy kila minut.
Gotowaną marchewkę kroimy w kostkę i dodajemy do reszty. Kukurydzę odsączamy i mieszamy w ryżem. Całość dusimy, aż warzywa zmiękną.
Pod koniec dodajemy 2-3 krążki ananasa pokrojone w cząstki. Następnie do dania wbijamy jajka i smażymy aż się zetną.
Sos słodko - kwaśny: pół szklanki soku z ananasów, 4 łyżki ketchupu, duża łyżka octu, łyżka cukru, mąka do zagęszczenia. Sok z ananasów wlewamy do niedużego garnka, dodajemy ketchup, cukier i ocet. Zagotowujemy ciągle mieszając. Zagęszczamy mąką i gotowe.
Ryż z warzywami nakładamy do niedużych miseczek uprzednio opłukanych w wodzie (żeby nie przykleił się) i w takiej foremce nakładamy na talerz. Danie będzie miało fajniejszy kształt. Posypujemy szczypiorkiem i polewamy dookoła sosem słodko-kwaśnym.