Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smak dzieciństwa, prosty przepis na słodkie danie.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5256
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 824
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11672
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5043
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1287
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5256
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 824
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11672
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5043
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1287
Składniki
Mleko zagotowujemy w garnku.
Do gotującego mleka dodajemy ryż (jeśli używacie w torebkach, to wysypujemy go) i gotujemy ok 15 min., często mieszając.
Po ugotowaniu garnek z ryżem przykrywamy i odstawiamy.
Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła. Do rozpuszczonego masła dodajemy jabłka, 1 łyżkę miodu, łyżeczkę cynamonu i sok z cytryny. Całość mieszamy i podsmażamy do momentu, aż jabłka lekko odparują.
Nieduże naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie naczynia wykładamy połowę ryżu, następnie wykładamy jabłka i na wierzchu drugą połowę ryżu.
W miseczce mieszamy śmietanę, cukier wanilinowy i cukier puder do uzyskania jednolitej masy. Następnie rozsmarowujemy ją na powierzchni ryżu.
Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok 30 min.
Porcje ryżu wykładamy na talerzach, posypujemy cynamonem i na każdej wykładamy “klapsa” z jogurtu (jogurt naturalny wymieszany z miodem).