Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smak dzieciństwa, prosty przepis na słodkie danie.
Chcę Wam dziś przedstawić przepis na bardzo delikatne i po prostu wspaniałe c...
Odsłon: 12460
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 208
Cukierki toffi bez cukru to świetna, słodka przekąska w ciągu dnia. Powstają...
Odsłon: 869
Masz ochotę na coś słodkiego? Przygotuj proste rogaliki z marmoladą. Możesz w...
Odsłon: 10004
Jeśli masz dość monotonnego śniadania, to polecamy skosztować chrupiącego baj...
Odsłon: 87
Chcę Wam dziś przedstawić przepis na bardzo delikatne i po prostu wspaniałe c...
Odsłon: 12460
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 208
Cukierki toffi bez cukru to świetna, słodka przekąska w ciągu dnia. Powstają...
Odsłon: 869
Masz ochotę na coś słodkiego? Przygotuj proste rogaliki z marmoladą. Możesz w...
Odsłon: 10004
Jeśli masz dość monotonnego śniadania, to polecamy skosztować chrupiącego baj...
Odsłon: 87
Składniki
Mleko zagotowujemy w garnku.
Do gotującego mleka dodajemy ryż (jeśli używacie w torebkach, to wysypujemy go) i gotujemy ok 15 min., często mieszając.
Po ugotowaniu garnek z ryżem przykrywamy i odstawiamy.
Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Na patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła. Do rozpuszczonego masła dodajemy jabłka, 1 łyżkę miodu, łyżeczkę cynamonu i sok z cytryny. Całość mieszamy i podsmażamy do momentu, aż jabłka lekko odparują.
Nieduże naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie naczynia wykładamy połowę ryżu, następnie wykładamy jabłka i na wierzchu drugą połowę ryżu.
W miseczce mieszamy śmietanę, cukier wanilinowy i cukier puder do uzyskania jednolitej masy. Następnie rozsmarowujemy ją na powierzchni ryżu.
Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok 30 min.
Porcje ryżu wykładamy na talerzach, posypujemy cynamonem i na każdej wykładamy “klapsa” z jogurtu (jogurt naturalny wymieszany z miodem).