Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Trudno powstrzymać się od zrobienia tego dania o tej porze roku. Słodka zapiekanka pachnąca cynamonem z aromatycznymi jabłkami. Pycha.
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11947
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 125
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8697
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155411
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1177
Ciasto Trójmiasto jest niezwykle pracochłonne, ale warte każdej poświęconej m...
Odsłon: 11947
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 125
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 8697
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 155411
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1177
Składniki
Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę, albo zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać masło i dodać jabłka. Smażyć kilka minut i mieszać. Dodać miód, cynamon i garść płatków migdałowych. Można dodać troszkę wody. Ryż dokładnie, kilkakrotnie wypłukać. W garnku zagotować 500 ml wody. Dodać ryż i mleko. Gotować do miękkości ryżu. Kilka razy pomieszać. Masa powinna być zwarta. Wystudzić. Jajka utrzeć porządnie z cukrem. Dodać ser i ugotowany wystudzony ryż. Porządnie pomieszać. Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Wyłożyć do naczynia połowę masy ryżowej i ładnie wyrównać. Teraz wyłożyć jabłka i przykryć pozostałym ryżem. Wyrównać i posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 50 min. Zapiekanka jest bardzo dobra podana na ciepło, jak i wystudzona. Smacznego.