Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Trudno powstrzymać się od zrobienia tego dania o tej porze roku. Słodka zapiekanka pachnąca cynamonem z aromatycznymi jabłkami. Pycha.
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15411
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4621
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 283
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2733
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 4914
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15411
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4621
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 283
Zapraszam na ciepły podwieczorek. Niespodziewany gość w dom, serniczki na stó...
Odsłon: 2733
Pierożki z surowym mięsem mielonym w środku, podane z dodatkiem gęstej, kwaśn...
Odsłon: 4914
Składniki
Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w kostkę, albo zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać masło i dodać jabłka. Smażyć kilka minut i mieszać. Dodać miód, cynamon i garść płatków migdałowych. Można dodać troszkę wody. Ryż dokładnie, kilkakrotnie wypłukać. W garnku zagotować 500 ml wody. Dodać ryż i mleko. Gotować do miękkości ryżu. Kilka razy pomieszać. Masa powinna być zwarta. Wystudzić. Jajka utrzeć porządnie z cukrem. Dodać ser i ugotowany wystudzony ryż. Porządnie pomieszać. Naczynie żaroodporne posmarować masłem. Wyłożyć do naczynia połowę masy ryżowej i ładnie wyrównać. Teraz wyłożyć jabłka i przykryć pozostałym ryżem. Wyrównać i posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 50 min. Zapiekanka jest bardzo dobra podana na ciepło, jak i wystudzona. Smacznego.