Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ryżowe kotlety mielone - to takie wyjście awaryjne, gdy chcemy kotletów a nie mamy bułki - wtedy ryż rozwiązuje nasze problemy. Powstają pyszne kotlety i w dodatku jest ich więcej (z tej samej ilości mięsa) niż w przypadku kotletów z bułką, więc mamy pyszne danie, też ekonomiczne, a nawet bezglutenowe, gdy użyjemy bezglutenowej bułki tartej. Serdecznie polecam :-)
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 173
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 120
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1055
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 512
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 43
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 173
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 120
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1055
Dzisiaj coś orientalnego. Makaron plus warzywa oraz cienkie plasterki wieprzo...
Odsłon: 512
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 43
Składniki
Zaczynamy od ugotowania ryżu. Na szklankę suchego ryżu potrzebujemy dwie szklanki wody. Zagotowujemy wodę w garnku, dodajemy dwie łyżeczki soli, łyżkę masła, wsypujemy suchy ryż i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości, nie mieszamy. Ugotowany ryż przekładamy do miski i pozostawiamy do wystudzenia. Mięso mielimy przez maszynkę. Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na oliwie wraz ze szczyptą soli i cukru i dużą ilością oregano. Gdy cebula się usmaży, to na wyłączonej już płycie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i pozostawiamy do wystudzenia. Następnie do wystudzonego ryżu dodajemy mięso, usmażoną cebulkę, 2 łyżeczki soli, sporo pieprzu, jeszcze więcej oregano i mieszamy. Formujemy kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na oliwie na złoto, po kilka minut z obu stron. Te kotlety są przepyszne. Serdecznie polecam :-)