Do góry

Dania główne Przepis na:

Ryżowe kotlety mielone - najlepsze

Ryżowe kotlety mielone - najlepsze

Autor:

Przepisów i artykułów: 135 Ocena: 1664

Dodano:

Odsłon: 15282

Ryżowe kotlety mielone - to takie wyjście awaryjne, gdy chcemy kotletów a nie mamy bułki - wtedy ryż rozwiązuje nasze problemy. Powstają pyszne kotlety i w dodatku jest ich więcej (z tej samej ilości mięsa) niż w przypadku kotletów z bułką, więc mamy pyszne danie, też ekonomiczne, a nawet bezglutenowe, gdy użyjemy bezglutenowej bułki tartej. Serdecznie polecam :-)

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 szklanka suchego ryżu
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa
  • 4 łyżeczki soli, pieprz, oregano
  • bułka tarta
  • 1 łyżka masła
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ryżowe kotlety mielone - najlepsze

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od ugotowania ryżu. Na szklankę suchego ryżu potrzebujemy dwie szklanki wody. Zagotowujemy wodę w garnku, dodajemy dwie łyżeczki soli, łyżkę masła, wsypujemy suchy ryż i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości, nie mieszamy. Ugotowany ryż przekładamy do miski i pozostawiamy do wystudzenia.

    Mięso mielimy przez maszynkę.

    Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na oliwie wraz ze szczyptą soli i cukru i dużą ilością oregano. Gdy cebula się usmaży, to na wyłączonej już płycie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy i pozostawiamy do wystudzenia.

    Następnie do wystudzonego ryżu dodajemy mięso, usmażoną cebulkę, 2 łyżeczki soli, sporo pieprzu, jeszcze więcej oregano i mieszamy.

    Formujemy kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej.

    Smażymy na oliwie na złoto, po kilka minut z obu stron.

    Te kotlety są przepyszne. Serdecznie polecam :-)

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gaja11 02 października 2018 Te "gołąbki " są bardzo smaczne, robię tak samo. Ale soli daję mniej. :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń