Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sajgonki, czyli popularne w kuchni azjatyckiej ruloniki z papieru ryżowego wypełnione pysznym farszem, to idealna przekąska na każdą okazję. W tym przepisie podzielę się z Wami, jak krok po kroku przygotować chrupiące sajgonki w domowym zaciszu.
patelnia lub wok, garnek, cedzak,
To wyjątkowo prosta do przygotowania, kwaśna zupa. Jest smaczna, pożywna i z...
Odsłon: 50
Wyśmienita rolada ze schabu faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem warzyw. Ś...
Odsłon: 269
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 50
Smaczna i aromatyczna wersja gulaszu. Można podać go z ziemniakami, kaszą lub...
Odsłon: 26
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1170
To wyjątkowo prosta do przygotowania, kwaśna zupa. Jest smaczna, pożywna i z...
Odsłon: 50
Wyśmienita rolada ze schabu faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem warzyw. Ś...
Odsłon: 269
To bardzo smaczne i aromatyczne danie. Mięsko wychodzi miękkie i delikatne, p...
Odsłon: 50
Smaczna i aromatyczna wersja gulaszu. Można podać go z ziemniakami, kaszą lub...
Odsłon: 26
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1170
Składniki
Grzyby mun moczymy w gorącej wodzie przez 15-20 minut. W tym czasie na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, czosnek, imbir oraz marchewkę pokrojoną w słupki. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy mięso.
Dodajemy sos sojowy i doprawiamy pieprzem. Redukujemy, a następnie przekładamy do miski, aby ostygło.
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Wcześniej namoczone grzyby kroimy drobno i dodajemy do farszu.
Szczypiorek, kolendrę i kapustę siekamy drobno i przekładamy do ostudzonego farszu. Dodajemy również jajko i całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem według smaku.
Papier ryżowy wkładamy na kilkanaście sekund do ciepłej wody, układamy na desce i nakładamy po 2 łyżki farszu. Zawijamy: najpierw raz w rulon, następnie składamy boki do środka i zwijamy ciasno w rulonik.
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na patelni lub w woku na złoty kolor. Sajgonki są już gotowe, najlepiej podawać z sosem słodko-kwaśnym. Smacznego