Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sajgonki, czyli popularne w kuchni azjatyckiej ruloniki z papieru ryżowego wypełnione pysznym farszem, to idealna przekąska na każdą okazję. W tym przepisie podzielę się z Wami, jak krok po kroku przygotować chrupiące sajgonki w domowym zaciszu.
patelnia lub wok, garnek, cedzak,
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 48
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 833
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 48
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 833
Składniki
Grzyby mun moczymy w gorącej wodzie przez 15-20 minut. W tym czasie na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, czosnek, imbir oraz marchewkę pokrojoną w słupki. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy mięso.
Dodajemy sos sojowy i doprawiamy pieprzem. Redukujemy, a następnie przekładamy do miski, aby ostygło.
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Wcześniej namoczone grzyby kroimy drobno i dodajemy do farszu.
Szczypiorek, kolendrę i kapustę siekamy drobno i przekładamy do ostudzonego farszu. Dodajemy również jajko i całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem według smaku.
Papier ryżowy wkładamy na kilkanaście sekund do ciepłej wody, układamy na desce i nakładamy po 2 łyżki farszu. Zawijamy: najpierw raz w rulon, następnie składamy boki do środka i zwijamy ciasno w rulonik.
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na patelni lub w woku na złoty kolor. Sajgonki są już gotowe, najlepiej podawać z sosem słodko-kwaśnym. Smacznego