Do góry

Dania główne Przepis na:

Sakiewki z ciasta filo z wędzonym łososiem

Sakiewki z ciasta filo z wędzonym łososiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 690 Ocena: 13227

Dodano:

Odsłon: 4379

Dzisiaj proponuję pyszne sakiewki nadziane warzywno-rybnym farszem.Podajemy w dowolnym warzywnym sosem.

Składniki

  • ciasto filo 300 g
  • świeża rukola lub bazylia i szpinak 120 g
  • suszone pomidory ok. 12 sztuk
  • 3-4 ząbki czosnku
  • wędzony łosoś ok. 100 g
  • sól, pieprz
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Sakiewki z ciasta filo z wędzonym łososiem

Przygotowanie

  1. Ciasto filo pokroić w kwadraty równej wielkości ( 11 do 12 cm ) Przykryć wilgotną ściereczką, aby nie wyschły.

    Posiekać łososia, rukolę i suszone pomidory, dodać rozgniecione ząbki czosnku, przyprawić i dokładnie wymieszać.

    Środek pojedynczego kwadratu ciasta posmarować stopionym masłem i położyć kolejny kwadrat lekko ukośnie tak, aby brzegi obu płatów nie stykały się ze sobą. Znów posmarować środek masłem i położyć kolejny płat. Składamy 3 płaty.

  2. Na środek nałożyć łyżkę łososiowego nadzienia. Uformować sakiewkę, podnosząc brzegi ciasta do góry i dociskając lekko palcami.
    Sakiewki włożyć do wysmarowanych foremek na babeczki i piec 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, potem wyłożyć z foremek i podpiekać spód jeszcze około 5 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń