Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka z pieczoną ciecierzycą to niezwykle zdrowe i pyszne danie. Jest wyjątkowo kolorowe, chrupiące i ciekawe w smaku. Dodatek granatu dodaje przyjemnej kwaskowatości. Kluczowym składnikiem jest jednak pieczona ciecierzyca pełna przypraw. Sałatka świetnie nadaje się jako zdrowy lunch do pracy czy szybka kolacja. Wspaniale uzupełni menu każdej imprezy rodzinnej czy grilla.
Składniki
Odcedź ciecierzycę i osusz ją papierowym ręcznikiem. Umieść ją w misce i dodaj wszystkie przyprawy do ciecierzycy i oliwę z oliwek. Rozłóż ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ją przez 35 minut w temperaturze 180 st. Celsjusza. Wyjmij ją z piekarnika i ostudź.
Przygotuj dressing poprzez połączenie w osobnej miseczce wszystkich składników na jednolitą konsystencję.
Oba rodzaje kapusty poszatkuj. Rukolę porwij.
W misce ułóż rukolę, a następnie oba rodzaje kapusty. Posyp granatem. Całość polej przygotowanym wcześniej dressingiem. Następnie dodaj pieczoną ciecierzycę.
Sałatkę z pieczoną ciecierzycą podawaj od razu po przygotowaniu lub po schłodzeniu w lodówce.