Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiedeńczycy i Rzymianie kochają cielęcinę i tak się składa, że najsłynniejszym na świecie wiedeńskim daniem jest sznycel wiedeński, oczywiście z cielęciny i większy od talerza, na którym jest podawany. Rzymianie też peferują sznycel cielęcy, wprawdzie znacznie mniejszy od wiedeńskiego, ale równie smaczny, z plasterkiem szynki parmeńskiej i liściem szałwii. Najpopularniejsza rzymska potrawa nazywana jest nie bez powodu „saltimbocca alla romana” – od włoskiego "salta in bocca": skaczę do ust.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22623
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14949
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4724
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44744
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 648
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 685
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22623
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14949
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4724
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44744
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 648
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 685
Składniki
Jesli mamy cielecina w kawalku, pokroic cienkie plasterki i delikatnie splaszczyc, ale nie tluczkiem, tylko np. spodem garnka lub szerokim nozem kuchennym. Pokroic cienkie plasterki szynki parmenskiej na pól i ulozyc na kazdym sznyclu jeden plaster a na nim lisc szalwi. Spiac wszystko drewnianym lub stalowym szpikulcem. Niektórzy zwijaja sznycla tworzac rodzaj roladki, ja preferuje plaska forme.
Rozgrzac maslo klarowane na patelni i smazyc sznycle na duzym ogniu przez ok. 1-2 minuty z kazdej strony, doprawic sola i pieprzem, wyjac sznycle z patelni i trzymac w cieple. Pozostalosci po smazeniu deglasowac winem porto, dodac bulion, sos zagotowac a nastepnie doprawic sola i pieprzem.
Podawac sznycle polane odrobina sosu.