Do góry

Dania główne Przepis na:

Saltimbocca alla romana

Saltimbocca alla romana

Autor:

Przepisów i artykułów: 411 Ocena: 8131

Dodano:

Odsłon: 9268

Wiedeńczycy i Rzymianie kochają cielęcinę i tak się składa, że ​​najsłynniejszym na świecie wiedeńskim daniem jest sznycel wiedeński, oczywiście z cielęciny i większy od talerza, na którym jest podawany. Rzymianie też peferują sznycel cielęcy, wprawdzie znacznie mniejszy od wiedeńskiego, ale równie smaczny, z plasterkiem szynki parmeńskiej i liściem szałwii. Najpopularniejsza rzymska potrawa nazywana jest nie bez powodu „saltimbocca alla romana” – od włoskiego "salta in bocca": skaczę do ust.

Składniki

  • 8 małych sznycli cielęcych
  • 8 cienkich plastrów szynki parmeńskiej lub innej surowej podsuszonej szynki
  • 8 liści szałwii
  • 100 ml wina porto lub marsala
  • 100 ml bulionu cielęcego lub drobiowego
  • masło klarowane 1 łyżka
  • sól, pieprz
3-4 os. 15 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Saltimbocca alla romana

Przygotowanie

  1. Jesli mamy cielecina w kawalku, pokroic cienkie plasterki i delikatnie splaszczyc, ale nie tluczkiem, tylko np. spodem garnka lub szerokim nozem kuchennym.
    Pokroic cienkie plasterki szynki parmenskiej na pól i ulozyc na kazdym sznyclu jeden plaster a na nim lisc szalwi. Spiac wszystko drewnianym lub stalowym szpikulcem. Niektórzy zwijaja sznycla tworzac rodzaj roladki, ja preferuje plaska forme.

  2. Rozgrzac maslo klarowane na patelni i smazyc sznycle na duzym ogniu przez ok. 1-2 minuty z kazdej strony, doprawic sola i pieprzem, wyjac sznycle z patelni i trzymac w cieple.
    Pozostalosci po smazeniu deglasowac winem porto, dodac bulion, sos zagotowac a nastepnie doprawic sola i pieprzem.

  3. Podawac sznycle polane odrobina sosu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 01 lipca Wiedeńczycy i Rzymianie wiedzą co najlepsze :)
Sama myśl o tym daniu pobudza moje kubki smakowe do pracy - pycha! <3

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 29 czerwca Przepyszne danie!!! Chodziło za mną i widzę, ze jest łatwiejsze niż myslalam a tyle w nim smaku i delikatności! Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 29 czerwca Pyszne danie i pięknie podane.Też bardzo lubię cielęcinę,mięsko miękkie i bardzo smaczne:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 29 czerwca Sznycel wiedeński i tort Sachera, to obowiązek, gdy jest się Wiedniu :) Jest czym się najeść, gdy sznycel zajmuje pół talerza, a ciacho na dokładkę i dzień z głowy ;)
Wracając do tej cielencinki, to wygląda bardzo apetycznie i wcale się nie dziwię, że Włosi nadali taką nazwę. Pyszności :)
Odpowiedzi: 4 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

KORAL 29 czerwca Wygląda i brzmi pięknie, wspaniałe składniki więc musi być pysznie.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Promocje na

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń