Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiedeńczycy i Rzymianie kochają cielęcinę i tak się składa, że najsłynniejszym na świecie wiedeńskim daniem jest sznycel wiedeński, oczywiście z cielęciny i większy od talerza, na którym jest podawany. Rzymianie też peferują sznycel cielęcy, wprawdzie znacznie mniejszy od wiedeńskiego, ale równie smaczny, z plasterkiem szynki parmeńskiej i liściem szałwii. Najpopularniejsza rzymska potrawa nazywana jest nie bez powodu „saltimbocca alla romana” – od włoskiego "salta in bocca": skaczę do ust.
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 346
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1470
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 622
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1289
Rozpływające się w ustach kremowe bakłażany. Odpowiednio przygotowane nie zas...
Odsłon: 346
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 1470
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 622
Klasyka kilku europejskich kuchni, bo polskiej i ukraińskiej. Są bardzo smacz...
Odsłon: 1289
Składniki
Jesli mamy cielecina w kawalku, pokroic cienkie plasterki i delikatnie splaszczyc, ale nie tluczkiem, tylko np. spodem garnka lub szerokim nozem kuchennym. Pokroic cienkie plasterki szynki parmenskiej na pól i ulozyc na kazdym sznyclu jeden plaster a na nim lisc szalwi. Spiac wszystko drewnianym lub stalowym szpikulcem. Niektórzy zwijaja sznycla tworzac rodzaj roladki, ja preferuje plaska forme.
Rozgrzac maslo klarowane na patelni i smazyc sznycle na duzym ogniu przez ok. 1-2 minuty z kazdej strony, doprawic sola i pieprzem, wyjac sznycle z patelni i trzymac w cieple. Pozostalosci po smazeniu deglasowac winem porto, dodac bulion, sos zagotowac a nastepnie doprawic sola i pieprzem.
Podawac sznycle polane odrobina sosu.