Tak podany sandacz jest znakomity.
Sandacz w posypce z jajek z sałatką jarzynową
Składniki
- sandacz ok 1 kg
- 4 marchewki
- pietruszka
- seler
- listek laurowy
- kilka ziarenek pieprzu czarnego
- 3 kulki ziela angielskiego
- łyżeczka cukru
- sok z połowy cytryny
- kilka gałązek koperku
- sól
- 4 jajka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki majonezu ; sól i pieprz do smaku
- duże jabłko
- do dekoracji: natka pietruszki i czerwona papryka
Składniki
- sandacz ok 1 kg
- 4 marchewki
- pietruszka
- seler
- listek laurowy
- kilka ziarenek pieprzu czarnego
- 3 kulki ziela angielskiego
- łyżeczka cukru
- sok z połowy cytryny
- kilka gałązek koperku
- sól
- 4 jajka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki majonezu ; sól i pieprz do smaku
- duże jabłko
- do dekoracji: natka pietruszki i czerwona papryka

Etapy przygotowania
Oczyszczoną , umytą rybę pokroić w dzwonka. Natrzeć solą i skropić sokiem z cytryny.Pozostawić na ok 30 min. Jajka ugotować na twardo. Oczyszczone, obrane warzywa zalać wodą. Dodać listek laurowy, ziele angielskie, pieprz i koperek. Ugotować do miękkości. Wyjąć wystudzić. Warzywa pokroić w drobną kostkę, jabłko obrane i pozbawione gniazda nasiennego też pokroić w kostkę. Dodać majonez, pieprz, sól do smaku. Zrobić sałatkę. Udekorować natką pietruszki i papryką. Wywar doprawić cukrem, sokiem z cytryny i solą . Włożyć rybę i gotować na bardzo małym ogniu ok 20 min. Wyjąc rybę i ostrożnie usunąć ości. Ułożyć dzwonka na półmisku tak, żeby wyglądały na całą rybę. Jajka zetrzeć na tarce do warzyw - grube oczka. Podsmażyć na stopionym maśle. Posypać rybę i udekorować posiekanym koperkiem. Podawać z warzywami. Smacznego.

Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 591
Ostatnio komentowane przepisy

Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 591



Składniki
- sandacz ok 1 kg
- 4 marchewki
- pietruszka
- seler
- listek laurowy
- kilka ziarenek pieprzu czarnego
- 3 kulki ziela angielskiego
- łyżeczka cukru
- sok z połowy cytryny
- kilka gałązek koperku
- sól
- 4 jajka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki majonezu ; sól i pieprz do smaku
- duże jabłko
- do dekoracji: natka pietruszki i czerwona papryka
Oczyszczoną , umytą rybę pokroić w dzwonka. Natrzeć solą i skropić sokiem z cytryny.Pozostawić na ok 30 min. Jajka ugotować na twardo. Oczyszczone, obrane warzywa zalać wodą. Dodać listek laurowy, ziele angielskie, pieprz i koperek. Ugotować do miękkości. Wyjąć wystudzić. Warzywa pokroić w drobną kostkę, jabłko obrane i pozbawione gniazda nasiennego też pokroić w kostkę. Dodać majonez, pieprz, sól do smaku. Zrobić sałatkę. Udekorować natką pietruszki i papryką. Wywar doprawić cukrem, sokiem z cytryny i solą . Włożyć rybę i gotować na bardzo małym ogniu ok 20 min. Wyjąc rybę i ostrożnie usunąć ości. Ułożyć dzwonka na półmisku tak, żeby wyglądały na całą rybę. Jajka zetrzeć na tarce do warzyw - grube oczka. Podsmażyć na stopionym maśle. Posypać rybę i udekorować posiekanym koperkiem. Podawać z warzywami. Smacznego.