Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne mięso z sarny idealnie komponuje się ze smakiem grzybów leśnych i słodkiej śmietanki. Sos mięsny podałam z chrupiącą polentą w kształcie kukurydzy, ale możecie podać tradycyjnie z kaszą lub ziemniakami.
Nie ma to jak domowe pierogi z ziemniakami, serem i cebulką.
Odsłon: 673
Tortellini to tradycyjne włoskie pierożki, które można kupić w polskich sklep...
Odsłon: 310
Turecka jajecznica (Menemen) to smaczne i łatwe w przygotowaniu danie śniadan...
Odsłon: 179
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 717
Nie ma to jak domowe pierogi z ziemniakami, serem i cebulką.
Odsłon: 673
Tortellini to tradycyjne włoskie pierożki, które można kupić w polskich sklep...
Odsłon: 310
Turecka jajecznica (Menemen) to smaczne i łatwe w przygotowaniu danie śniadan...
Odsłon: 179
Polecam. Pożywna, smaczna.
Odsłon: 717
Składniki
Grzyby zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 15 minut, żeby zmiękły. W moździerzu rozcieramy ziarna pieprzu, kolendry, ziela angielskie, cząber, gorczycę, jałowiec i pokruszony liść laurowy. Kawałki mięsa polewamy sosem worcestershire, posypujemy roztartymi przyprawami. Mięso podsmażamy na maśle. Dodajemy whisky i podpalamy. Gdy alkohol się wypali do mięsa dodajemy pokrojoną cebulę, rozmaryn oraz wstępnie solimy. Gdy cebula się poddusi, dodajemy grzyby, większe kapelusze należy pokroić w paski, a mniejsze można dodać w całości. Podlewamy wodą spod grzybów i dusimy pod przykryciem, aż mięso się udusi, około 20 minut. Do mięsa wlewamy śmietanę i chwilę razem dusimy, aż śmietana trochę się zredukuje. Sos podajemy z kaszą, ziemniakami lub tak jak ja z pieczoną polentą. Całość posypujemy ulubionymi ziołami np. lubczykiem, pietruszką itp.