Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne mięso z sarny idealnie komponuje się ze smakiem grzybów leśnych i słodkiej śmietanki. Sos mięsny podałam z chrupiącą polentą w kształcie kukurydzy, ale możecie podać tradycyjnie z kaszą lub ziemniakami.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 204
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4000
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 370
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 953
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 204
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4000
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 370
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 953
Składniki
Grzyby zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 15 minut, żeby zmiękły. W moździerzu rozcieramy ziarna pieprzu, kolendry, ziela angielskie, cząber, gorczycę, jałowiec i pokruszony liść laurowy. Kawałki mięsa polewamy sosem worcestershire, posypujemy roztartymi przyprawami. Mięso podsmażamy na maśle. Dodajemy whisky i podpalamy. Gdy alkohol się wypali do mięsa dodajemy pokrojoną cebulę, rozmaryn oraz wstępnie solimy. Gdy cebula się poddusi, dodajemy grzyby, większe kapelusze należy pokroić w paski, a mniejsze można dodać w całości. Podlewamy wodą spod grzybów i dusimy pod przykryciem, aż mięso się udusi, około 20 minut. Do mięsa wlewamy śmietanę i chwilę razem dusimy, aż śmietana trochę się zredukuje. Sos podajemy z kaszą, ziemniakami lub tak jak ja z pieczoną polentą. Całość posypujemy ulubionymi ziołami np. lubczykiem, pietruszką itp.