Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na danie główne warto upiec scarpaccię z cukinią. To nic innego jak niezbyt gruby placek z cieniutko pokrojonym kabaczkiem. Nazwa wywodzi się od włoskiego słowa „carpaccio”, które oznacza surowe mięso posiekane w bardzo cienkie plastry. Przepis pochodzi z 547. odcinka programu "Ewa Gotuje".
Pyszne i puszyste ciasto ze śliwkami
Odsłon: 177
Październik zawsze kojarzy mi się z początkiem roku akademickiego, a to oznac...
Odsłon: 114
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 52
Pyszne i puszyste ciasto ze śliwkami
Odsłon: 177
Październik zawsze kojarzy mi się z początkiem roku akademickiego, a to oznac...
Odsłon: 114
Danie do przygotowanie w 10 minut. Można zabrać do pracy lub podać na kolację...
Odsłon: 52
Składniki
Cukinie umyć i pokroić w cienkie plastry lub posiekać na mandolinie - najlepiej od razu wprost do miski. Posolić i odstawić na godzinę.
Po tym czasie dobrze odcisnąć sok, ale go nie wylewać. Do płynu wsypać mąkę i mąkę kukurydzianą. Wymieszać (powinno powstać gęste ciasto). Dorzucić posiekany koperek. Jeszcze raz wymieszać i przelać na cukinię. Wymieszać.
Parmezan zetrzeć do miseczki. Dosypać bułkę tartą.
Ciasto z cukinią równo rozłożyć na blasze piekarnikowej wyścielonej papierem do pieczenia. Posypać parmezanem z bułką tartą. Skropić oliwą.
Upiec na złoty kolor w temp. 190 st. C.
Podawać z rukolą, szynką dojrzewającą i przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi. Skropić oliwą.