Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wykwintne i bardzo apetyczne danie obiadowe lub na kolację, które przypomina danie restauracyjne. Schab à la stogonow to prawdziwa poezja smaków. Soczyste mięso wieprzowe z warzywami i pysznym, aromatycznym sosem sprawi, że każde, nawet najwybredniejsze kubki smakowe będą zadowolone.
patelnia lub garnek, deska do krojenia, nóż, miseczka (opcjonalnie)
Polecam.
Odsłon: 797
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1518
Polecam.
Odsłon: 797
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1518
Składniki
Schab pokrój na plastry, a następnie na paski. Nie może być za cienki, aby nie przypominał plasterków. Przygotuj miskę, do której przerzucisz mięso. Paski schabu dopraw pieprzem i solą, a następnie poza przyprawieniem, dodaj również mąki.
Na średniej wielkości patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso. Obracaj podczas smażenia, aby każda strona była dobrze zarumieniona.
Pokrój dwie cebule w drobne plastry. Gdy zdejmiesz mięso z patelni, podsmaż na tym samym oleju cebulę. Posól i popierz. Mieszaj do momentu, aż się zeszkli. Pieczarki pokrój w plasterki i dodaj do cebulki.
Do warzyw dodaj podsmażony wcześniej schab. Przypraw całość papryką mieloną oraz dodaj 3 łyżeczki koncentratu. Następnie całość zalej wodą. Wody musi być na tyle dużo, aby przykryła całość potrawy. Duś przez 50-60 minut pod przykryciem. Posmakuj potrawy, jeżeli nie jest odpowiednio doprawiona, to dodaj jeszcze przypraw. Na koniec dodaj 2 łyżki śmietany. Gotuj jeszcze przez kilka minut. Opcjonalnie możesz dodać ogórek kiszony lub konserwowy w cienkich plasterkach. Całość posyp pietruszką lub koperkiem.