Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli macie ochotę na coś pysznego i rozgrzewającego, a do tego zależy wam na klasycznym smaku, ten przepis jest dla was! Schab a"la Strogonow to polska interpretacja słynnego dania, która podbije serca wszystkich miłośników tradycyjnej kuchni. Delikatne, miękkie kawałki schabu duszone w kremowym to gwarancja sukcesu na każdym rodzinnym obiedzie. Przygotowanie jest prostsze, niż myślicie, a efekt? Absolutnie genialny.
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35708
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1210
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1758
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6014
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35708
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1210
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1758
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6014
        
        
                Składniki
Plastry schabu pokrój w paski (ok. 1 cm szerokości). Oprósz je solą, pieprzem, natką pietruszki, a następnie lekko obtocz w mące. Na dużej patelni lub w głębokim rondlu rozgrzej olej. Wrzucaj mięso partiami i obsmażaj na złoty kolor z każdej strony.
Na tej samej patelni podsmaż posiekaną cebulę na złoto. Dodaj pieczarki pokrojone w plasterki i smaż kilka minut. Włóż mięso z powrotem do garnka. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i wlej tyle wody, aby zakryła mięso. Duś 40 minut.
Gdy mięso będzie już miękkie, dodaj koncentrat pomidorowy, paprykę słodką i wędzoną, a następnie gotuj jeszcze 5 minut. Następnie wlej śmietanę, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Gotowe danie posyp świeżo posiekanym szczypiorkiem.