Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli macie ochotę na coś pysznego i rozgrzewającego, a do tego zależy wam na klasycznym smaku, ten przepis jest dla was! Schab a"la Strogonow to polska interpretacja słynnego dania, która podbije serca wszystkich miłośników tradycyjnej kuchni. Delikatne, miękkie kawałki schabu duszone w kremowym to gwarancja sukcesu na każdym rodzinnym obiedzie. Przygotowanie jest prostsze, niż myślicie, a efekt? Absolutnie genialny.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5475
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 977
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11924
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5111
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1401
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5475
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 977
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11924
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5111
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1401
Składniki
Plastry schabu pokrój w paski (ok. 1 cm szerokości). Oprósz je solą, pieprzem, natką pietruszki, a następnie lekko obtocz w mące. Na dużej patelni lub w głębokim rondlu rozgrzej olej. Wrzucaj mięso partiami i obsmażaj na złoty kolor z każdej strony.
Na tej samej patelni podsmaż posiekaną cebulę na złoto. Dodaj pieczarki pokrojone w plasterki i smaż kilka minut. Włóż mięso z powrotem do garnka. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i wlej tyle wody, aby zakryła mięso. Duś 40 minut.
Gdy mięso będzie już miękkie, dodaj koncentrat pomidorowy, paprykę słodką i wędzoną, a następnie gotuj jeszcze 5 minut. Następnie wlej śmietanę, dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Gotowe danie posyp świeżo posiekanym szczypiorkiem.