Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab duszony w miodowo - musztardowym sosie

Schab duszony w miodowo - musztardowym sosie

Autor:

Przepisów i artykułów: 263 Ocena: 7718

Dodano:

Odsłon: 5461

Alternatywa do tradycyjnego schabowego, duszony schab jest kruchy i delikatny, a słodko - ostry sos idealnie do niego pasuje. Polecam!

Składniki

  • 6 plastów schabu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 2 łyżeczki miodu
  • szklanka bulionu warzywnego
  • 2 łyżki gęstej śmietany (np. 18%)
  • płaska łyżka mąki
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany
1-2 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Schab duszony w miodowo - musztardowym sosie

Przygotowanie

  1. Mięso nacieramy czosnkiem, pieprzem i papryką. Odstawiamy na 30 minut, a następnie smażymy na złoty kolor na mocno rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Wlewamy bulion i dusimy, aż mięso zmięknie. Gdy mięso będzie miękkie wyjmujemy je na talerz, do sosu z duszenia dodajemy musztardę, miód i mieszamy do połączenia składników. Mąkę rozrabiamy ze śmietaną i odrobiną wody, wlewamy do sosu. Podgrzewamy, aż sos zgęstnieje. Do sosu przekładamy mięso i podgrzewamy razem kilka minut. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.

    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń