Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schab duszony w głębokiej patelni, z dużą ilością papryki przyprawiony świeżymi ziołami. Pyszna propozycja na obiad. Schab jest kruchy, sos wyrazisty, mocno paprykowy -wyśmienity!
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 168
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1176
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1219
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13328
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 168
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1176
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1219
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13328
Składniki
Schab myjemy, osuszamy i kroimy na 4-5 plastrów. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w cienkie plasterki. Na głębokiej patelni rozgrzewamy 3-4 łyżki tłuszczu i obsmażamy na nim na rumiano ze wszystkich stron mięso, bez cebuli. Do rumianego schabu dokładamy cebulę, smażymy całość jeszcze kilka minut, aż cebula się podrumieni. Dorzucamy czosnek, zioła i przyprawy. Paprykę, myjemy, pozbawiamy gniazda nasiennego i białego miąższu, kroimy na małe kawałki i dorzucamy do schabu. Następnie zalewamy wszystko dwiema szklankami wody, przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i dusimy schab do miękkości, czyli około 1,5 godziny.
Jeśli w czasie duszenia mięsa płyn mocno odparuje dolewamy jeszcze trochę wody. Gotowy schab wyjmujemy na chwilę z patelni. Sos zagęszczamy mąką rozkłóconą z odrobiną wody i przecieramy przez sito. Dodajemy do sosu z powrotem plastry schabu, lekko podgrzewamy. Ewentualnie doprawiamy na koniec solą i sosem sojowym.
Dodałyśmy do schabu rozmaryn i oregano, ale można oczywiście dołożyć inne zioła, np. tymianek, lubczyk, majeranek, po prostu ulubione lub takie, które mamy akurat pod ręką. Schab duszony z papryką i ziołami gotowy!