Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schab faszerowany pieczarkami z dodatkiem aromatycznych grzybów leśnych to pomysł na kilka posiłków. Możesz podać go na gorąco z ziemniakami lub wystudzić i kroić w plasterki na kanapki.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 60
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 60
Składniki
Oczyść schab z błonek i rozetnij ostrym nożem „ślimakowo” wzdłuż dłuższego boku – tak, by powstał prostokątny płat mięsa. Natrzyj go przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oprósz równomiernie solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Zwiń płat mięsa, owiń folią spożywczą i odłóż na co najmniej godzinę do lodówki (najlepiej na całą dobę).
Umyj pieczarki i pokrój na mniejsze kawałki. Posiekaj drobno namoczone 2-3 godziny wcześniej grzyby. Pokrój w kosteczkę cebule i ogórki kiszone. Zetrzyj na tarce o drobnych oczkach parmezan.
Zeszklij cebulę na maśle klarowanym. Dodaj pieczarki i posiekane grzyby. Smaż, aż odparuje nadmiar wody. Dopraw gałką muszkatołową i solą. Połącz zawartość patelni z kiszonymi ogórkami.
Rozwiń płat mięsa i rozprowadź na nim równomiernie zawartość patelni, pozostawiając kilkucentymetrowy margines wzdłuż jednego z długich brzegów. Posyp farsz posiekaną natką pietruszki i parmezanem. Zwiń schab w dość ciasny rulon (kończąc na wolnym marginesie) i zwiąż w kilku miejscach sznurkiem wędliniarskim.
Ułóż roladę w naczyniu żaroodpornym. Podlej bulionem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 90 minut, co pewien czas podlewając schab bulionem z dna naczynia.