Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab pieczony faszerowany grzybami

Schab pieczony faszerowany grzybami

Autor:

Przepisów i artykułów: 510 Ocena: 3744

Dodano:

Odsłon: 6674

Schab pieczony w całości z farszem z suszonych grzybów leśnych. Doskonałe danie obiadowe lub pyszna wędlina do kanapek.

Składniki

  • schab bez kości 1,5 kg w całości
  • grzyby suszone 1 szklanka
  • sól 3 łyżeczki
  • pieprz ziarnisty 1 łyżeczka
  • czosnek granulowany 1 łyżka
  • majeranek suszony 3 łyżki
  • oregano suszone 1 łyżeczka
5-6 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Grzyby suszone zalewamy letnią wodą, odstawiamy na 30 min. a następnie gotujemy do miękkości w wodzie, w której się moczyły. Doprawiamy do smaku solą. Po ugotowaniu grzyby odcedzamy /wodę możemy wykorzystać do przygotowania sosu grzybowego/, studzimy i kroimy na mniejsze kawałki.
    Schab myjemy i osuszamy. Ostrym długim nożem w środku wzdłuż całego kawałka schabu robimy "tunel" do którego wkładamy grzyby mocno je upychając.
    Sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek i oregano mielę w młynku - przyprawy połączą się, rozdrobnią i są bardziej aromatyczne. Taką mieszanką nacieramy schab, zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na 3-4 godz.
    Po tym czasie mięso przekładamy do rękawa do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy ok. 1,5 godz. Na 15 min. przed końcem pieczenia rękaw rozcinamy i polewamy wytworzonym sosem - mięso będzie soczyste i pięknie się zrumieni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń