Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczony schab, faszerowany czy też nie, to bardzo smaczne mięso, które można podać na obiad np w towarzystwie sosu. Ale też smakuje wyśmienicie jako domowa wędlina. Tym razem przyrządziłam schab faszerowany suszonymi owocami. Do nafaszerowania użyłam suszone śliwki, morele i figi. Mięso nabiera aromatu i jest elegantszą wersją schabu pieczonego bez żadnego nadzienia. Świetnie prezentuje się na talerzu i jest na prawdę smaczne. Jeśli ktoś nie próbował schabu faszerowanego słodkimi owocami to zachęcam do wypróbowania tego przepisu.
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 526
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3590
Karkówka z pieca będzie soczysta i bardzo aromatyczna, jeśli przygotujesz ją...
Odsłon: 4642
Sernik Izaura to efektowne ciasto, nazwane na cześć tytułowej bohaterki szale...
Odsłon: 30576
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 526
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3590
Karkówka z pieca będzie soczysta i bardzo aromatyczna, jeśli przygotujesz ją...
Odsłon: 4642
Sernik Izaura to efektowne ciasto, nazwane na cześć tytułowej bohaterki szale...
Odsłon: 30576
Składniki
Mięso myjemy, osuszamy i długim, cienkim nożem nacinamy w schabie wąską kieszeń. Najlepiej nie przebijać mięsa na wylot - będzie się lepiej faszerować Do kieszeni napychamy na przemian suszone owoce
Nafaszerowane mięso nacieramy marynatą zrobioną z oleju, soli, pieprzu oraz majeranku.
Tak przygotowany schab wkładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce przynajmniej na 12 godzin
Schab wkładamy do żaroodpornego naczynia ( u mnie ze szklaną przykrywką ) . Mięso obsypujemy pozostałymi suszonymi owocami i podlewamy niewielką ilością wody ( u mnie niepełna szklanka )
Pieczemy w nagrzanym piekarniku. Początkowo przez 20 minut w 220 stopniach, a następnie ok 60 minut w temperaturze 180 stopniach
Jeśli pieczemy w naczyniu to pod koniec pieczenia należy zdjąć pokrywkę, aby mięso ładnie się zarumieniło
Mięso po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i chwilę schładzamy - będzie się lepiej kroić
Podajemy na obiad np z ziemniakami i ulubioną surówką, albo na zimno jako wędlinę do pieczywa