Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab pieczony - przepis Babci Stefci

Schab pieczony - przepis Babci Stefci

Autor:

Przepisów i artykułów: 2563 Ocena: 19437

Dodano:

Odsłon: 4665

Smaczny schab na Święta Bożego Narodzenia.

Składniki

  • Schab 2 kg.
  • Pomidory suszone z żurawiną w zalewie 1 słoiczek
  • Kiełbasa wiejska 30 dag
  • Brokuł
  • Czosnek 3 ząbki
  • Sól i pieprz do smaku
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Schab pieczony - przepis Babci Stefci

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Brokuł podzielić na różyczki, skropić zalewą z pomidorów i odłożyć na godzinę. Mięso przekroić na dwie równe części, opłukać, dobrze osuszyć na ręczniku papierowym. Natrzeć solą i pieprzem i odstawić do lodówki na 3 godziny. Następnie ostrym nożem naciąć środek schabu i faszerować. Kiełbasę starannie obrać ze skórki, włożyć w nacięte miejsce, z jednej strony kiełbasy nadziać pomidory z żurawiną, zaś z drugiej strony wcisnąć zamarynowany brokuł. Mięso włożyć do woreczka do pieczenia, podlać delikatnie wodą, wrzucić czosnek i dobrze spiąć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 90 minut. Gotowe mięso możemy podawać na ciepło jak i na zimno. SMACZNEGO.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń