Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Schab pieczony razem z kością smakuje wybornie. Można go podać jako wędlinę lub z sosem jako danie obiadowe. Dzięki kości jest dużo bardziej aromatyczny i soczysty. To doskonała propozycja na świąteczny, rodzinny obiad.
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2079
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 143
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1023
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1178
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12008
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2079
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 143
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1023
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1178
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12008
Składniki
Schab myjemy, wycieramy do sucha i nacieramy papryką, pieprzem ziołowym i solą. Odkładamy na bok na godzinę. Następnie rozgrzewamy w brytfannie tłuszcz i obsmażamy mięso na rumiano.
Na koniec układamy je kością na dół, podlewamy bulionem, sosem sojowym i maggi. Dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie, oprószamy pieprzem i tymiankiem.
Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 °C na 30 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 170 °C i odkrywamy brytfannę. Pieczemy schab jeszcze godzinę odkryty, polewamy go kilka razy wytworzonym sosem. Upieczony schab wyjmujemy z brytfanny na półmisek, przykrywamy folią aluminiową, niech odpoczywa. W tym czasie sos blendujemy na gładko i zaciągamy mąką rozprowadzoną w 1/2 szklanki wody. Gotujemy sos 2 minuty. Schab oddzielamy od kości, porcjujemy i przekładamy z powrotem do sosu. Jeśli chcemy schab pokroić jak wędlinę na chleb, musimy go nieco ostudzić. Schab z kością gotowy!