Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, kruche i soczyste mięso a tego gęsty i wytrawny sos śliwkowy o głębokim smaku. Sezon śliwkowy rozpoczęty! :)
Do garnka przekładamy 1/2 opakowania suszonych śliwek i zalewamy je 2 kieliszkami wódki jałowcowej (lub ginem). Gin podpalamy i czekamy dosłownie chwilę, aż się zagotuje i puści aromat. Następnie przykrywamy przykrywką, żeby zgasić płomień. Płomień może być duży, więc uważajcie, żeby nad garnkiem było wystarczająco dużo przestrzeni.
Mięso przekłuwamy wzdłuż długim i cienkim nożem. Tak powstałą kieszeń wypełniamy śliwkami z ginem.
Nacieramy mięso solą, pieprzem, czosnkiem wyciśniętym przez praskę i dużą ilością majeranku (1 opakowanie). Dla łatwiejszego rozprowadzenia przypraw polewamy mięso 1 łyżką oleju.
Wkładamy mięso do garnka, przykrywamy i pozostawiamy na noc w lodówce - aż się zamarynuje.
Zamarynowane mięso obsmażamy z każdej strony, na mocno rozgrzanej patelni i wkładamy do rękawa do pieczenia. Dodajemy resztę pokrojonych, suszonych śliwek, zamykamy rękaw i pieczemy w temperaturze ok. 160 stopni (bez termoobiegu) 2-2,5h.
Sos:
Po upieczeniu mięsa odlewamy do wysokiego naczynia sos powstały w wyniku pieczenia, razem ze śliwkami. Dolewamy ok. 1/2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina. Pamiętajcie, że w sosie będzie znajdować się dużo soli z marynaty, więc wino powinno być dodane w takiej ilości, aby zredukować zbyt słony smak.
Dodajemy 4 łyżki powideł śliwkowych. Powidła mają minimalnie złamać wytrawny smak sosu, ale całość nie powinna być bardzo słodka - najlepiej na początku dodać mniej powideł, a potem ewentualnie uzupełnić (smak naszego sosu pieczeniowego był bardzo wyraźny - śliwki go nie zdominowały).
Całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Wstawiamy na gaz i gotujemy kilka minut cały czas mieszając. Sos powinien się zredukować i mieć konsystencję gęstej śmietany. Na koniec wkładamy kilka całych gałązek tymianku (2-3) i zostawiamy w sosie na kilka minut. Przed podaniem ostrożnie wyjmujemy gałązki z sosu.
Mięso kroimy w grube plastry i polewamy sosem. Podajemy z ziemniakami, kluseczkami lub pieczywem.
Smacznego :)
Schab pieczony - kruchy i delikatny, ze słodką niespodzianką. Ten schab piecz...
Odsłon: 3520
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kolejne ciasto siostry Anastazji, oczywiście do przepisu...
Odsłon: 31603
Soczysta pieczeń z karkówki, bardzo aromatyczna i smaczna.
Odsłon: 9563
Przepis dnia
Sałatka ziemniaczana jest obowiązkowa na każdym polskim grillu.
Odsłon: 294
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na kolejne ciasto siostry Anastazji, oczywiście do przepisu...
Odsłon: 31603
Soczysta pieczeń z karkówki, bardzo aromatyczna i smaczna.
Odsłon: 9563
Przepis dnia
Sałatka ziemniaczana jest obowiązkowa na każdym polskim grillu.
Odsłon: 294
Składniki
Do garnka przekładamy 1/2 opakowania suszonych śliwek i zalewamy je 2 kieliszkami wódki jałowcowej (lub ginem). Gin podpalamy i czekamy dosłownie chwilę, aż się zagotuje i puści aromat. Następnie przykrywamy przykrywką, żeby zgasić płomień. Płomień może być duży, więc uważajcie, żeby nad garnkiem było wystarczająco dużo przestrzeni.
Mięso przekłuwamy wzdłuż długim i cienkim nożem. Tak powstałą kieszeń wypełniamy śliwkami z ginem. Nacieramy mięso solą, pieprzem, czosnkiem wyciśniętym przez praskę i dużą ilością majeranku (1 opakowanie). Dla łatwiejszego rozprowadzenia przypraw polewamy mięso 1 łyżką oleju. Wkładamy mięso do garnka, przykrywamy i pozostawiamy na noc w lodówce - aż się zamarynuje.
Zamarynowane mięso obsmażamy z każdej strony, na mocno rozgrzanej patelni i wkładamy do rękawa do pieczenia. Dodajemy resztę pokrojonych, suszonych śliwek, zamykamy rękaw i pieczemy w temperaturze ok. 160 stopni (bez termoobiegu) 2-2,5h.
Sos: Po upieczeniu mięsa odlewamy do wysokiego naczynia sos powstały w wyniku pieczenia, razem ze śliwkami. Dolewamy ok. 1/2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina. Pamiętajcie, że w sosie będzie znajdować się dużo soli z marynaty, więc wino powinno być dodane w takiej ilości, aby zredukować zbyt słony smak. Dodajemy 4 łyżki powideł śliwkowych. Powidła mają minimalnie złamać wytrawny smak sosu, ale całość nie powinna być bardzo słodka - najlepiej na początku dodać mniej powideł, a potem ewentualnie uzupełnić (smak naszego sosu pieczeniowego był bardzo wyraźny - śliwki go nie zdominowały). Całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Wstawiamy na gaz i gotujemy kilka minut cały czas mieszając. Sos powinien się zredukować i mieć konsystencję gęstej śmietany. Na koniec wkładamy kilka całych gałązek tymianku (2-3) i zostawiamy w sosie na kilka minut. Przed podaniem ostrożnie wyjmujemy gałązki z sosu.
Mięso kroimy w grube plastry i polewamy sosem. Podajemy z ziemniakami, kluseczkami lub pieczywem.
Smacznego :)
Przepisy Wędliny
Wędliny
Stary przepis na pasztet
Wędliny
Schab a’la sztufada - hit rodzinnych obiadów
Wędliny
Soczysty schab w glazurze. Rozpływa się w ustach
Wędliny
Terrina z pistacjami - elegancka propozycja na rodzinne spotkania
Stary przepis na pasztet
Dobry pasztet powinien składać się z dobrej jakości mięsa oraz warzyw. Sekret...
Odsłon: 1738
Schab a’la sztufada - hit rodzinnych obiadów
Schab a’la sztufada to krucha i wilgotna pieczeń naszpikowana warzywami, przy...
Odsłon: 2408