Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab pieczony ze śliwka rozmarynem i czosnkiem

Schab pieczony ze śliwka rozmarynem i czosnkiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 41 Ocena: 532

Dodano:

Odsłon: 3973

Idealny jako cieple danie obiadowe oraz zimne mieso na kanapki.

Składniki

  • schab bez kosci 750g
  • puszka sliwek w syropie
  • 8 zabkow czosnku
  • 2 galazki rozmarynu
  • lisc laurowy
  • 4 lyzki oliwy z oliwek
  • sol morska
  • pieprz czarny swiezo mielony
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Schab myjemy osuszamy recznikiem papierowym i nacieramy sola i pieprzem.

  2. Do miseczki siekamy 6 sliwek , 5 zabkow czosnku i galazke rozmarynu.Wszystko przyprawiamy sola i pieprzem.

  3. W miesie robimy dziure dlugim nozem i ciasno nadziewamy farszem.Pod sznurek wkladamy galazke rozmarynu.

  4. Na patelni rozgrzewamy 2 lyzki oliwy i obsmazamy mieso z kazdej strony.

  5. Dzieki temu mieso nie wyschnie podczas pieczenia.

  6. Ja pieke swoje mieso w rondlu.Lesli ktos chce miec pewnosc ,ze mieso nie wysuszy sie podczas pieczenia moze wlozyc je do rekawa do pieczenia.Po obsmazeniu miesa wkladamy je do rondla.Patelni nie myjemy dolewamy oliwe wrzucamy pozostaly czosnek ,kruszymy lisc laurowu i delikatnie podsmazamy.Tak przygotowana oliwa polewamy mieso.
    Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.
    Przykrywamy rondel i zaczynamy pieczenie.
    Po okolo 20min wyciagamy mieso z piekarnika podlewamy woda i dorzycamy pozostale sliwki i reszte farszu jesli nie zuzylismy calego.Pieczemy kolejne 50min.

  7. Po skonczonym pieczeniu wylaczamy piekarnik i zostawiamy mieso jakies 20min zanim zaczniemy je kroic.

    Zycze SMACZNEGO :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń