Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab po królewsku. Mięso dosłownie rozpływa się w ustach

Schab po królewsku. Mięso dosłownie rozpływa się w ustach

Autor:

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 1512

Dodano:

Odsłon: 32898

Oto danie godne nawet koronowanych głów. Kremowy sos z grzybami idealnie komponuje się ze smakiem mięsa. Na pewno nie raz będziesz wracać do tego przepisu.

Składniki

  • Pół kilograma schabu wieprzowego
  • 1 cebula
  • Sól
  • Pieprz
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • Olej do smażenia
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki grzybów suszonych
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Schab po królewsku. Mięso dosłownie rozpływa się w ustach

Przygotowanie

  1. Przygotowania potrawy zacznij dzień wcześniej. Schab pokrój na plastry. Każdy z nich dokładnie natrzyj solą i pieprzem oraz zalej sosem sojowym. Odłóż do szklanego, przykrywanego naczynia do lodówki na całą noc. Grzyby zalej wodą i również odstaw (tym razem nie do lodówki) na całą noc. 

  2. Usmaż mięso. Wlej olej na patelnię, lekko podgrzej i połóż mięso. Smaż do zarumienienia. Dodaj obraną i pokrojoną drobno cebulę, grzyby z wodą, liście laurowe i ziele angielskie. Wszystko duś na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.

  3. Odlej trochę wody z patelni do kubeczka i wymieszaj go z mąką. Następnie wlej na patelnię i wszystko wymieszaj. Właśnie zagęściłeś sos. 

  4. Schab podawaj z ziemniakami lub kaszą i surówką z kiszonej kapusty lub ogórkami kiszonymi. Będzie pysznie!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 05 października Świetny obiad,co pysznego :)
Grzybki to ja uwielbiam:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń