Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Odkryj wyjątkowe połączenie smaków w naszym schabie po morawsku, który jest nadziewany bogatym farszem z aromatycznego boczku i drobno posiekanych orzechów włoskich. Ten wykwintny schab najpierw jest delikatnie obsmażany, a następnie duszony w mleku, co sprawia, że staje się niezwykle miękki, soczysty i delikatny. Danie będzie idealne na rodzinny obiad czy szczególną, uroczystą okazją. Ten schab z pewnością zaimponuje swoją elegancką prezentacją i bogactwem smaków.
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1304
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 121
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 53
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1304
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 121
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 53
Składniki
Schab umyj, osusz i przekrój go ostrym nożem tak, aby powstał duży płat mięsa. Dodatkowo lekko rozbij tłuczkiem do mięsa, po czym natrzyj dokładnie solą i czarnym pieprzem z dwóch stron. Ułóż płat schabu na równej powierzchni i ułóż na nim cienkie plasterki boczku. Orzechy włoskie drobno posiekaj i rozsyp po całej powierzchni. Użyj posiekanych orzechów lub uprzednio uprażonych na suchej patelni. Dla wzmocnienia smaku możesz dodatkowo posmarować schab łyżeczką musztardy miodowej. Mięso zwiń w ciasny rulon i zawiąż sznurkiem, aby utrzymać zwarty kształt.
Na dnie żeliwnej patelni umieść olej oraz masło i rozgrzej. Obsmaż roladę schabową ze wszystkich stron, aby stała się rumiana. Następnie dorzuć na patelnię obraną i pokrojoną w piórka cebulę. Gdy cebula zmięknie i stanie się błyszcząca, wlej mleko, zmniejsz ogień do małego, przykryj pokrywą i duś ok. 45 minut. Po tym czasie odkryj pokrywę, dorzuć liść laurowy i trzymaj na ogniu kolejne 30 minut (obracając od czasu do czasu).
Na oddzielnej patelni wykonaj sos. Rozpuść masło, wsyp mąkę i energicznie wymieszaj, aby zrumienić. W tym czasie usuń z dużej patelni schab i cebulę, przełóż na talerz. Resztę aromatycznego mleka powoli wlewaj do zasmażki mączno-maślanej i energicznie mieszaj, aby powstał emulsyjny sos. Na koniec dopraw go solą, czarnym pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
Ze schabu po morawsku odetnij sznurek, pokrój na plastry i serwuj. Świetnie smakuje z domowymi chipsami ziemniaczanymi lub purée ziemniaczanym. Koniecznie polej schab sosem, możesz dorzucić także duszoną cebulkę.