Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To danie to klasyka kuchni domowej w najlepszym wydaniu. Soczyste mięso w intensywnym sosie z warzywami, ogórkiem kiszonym, suszonymi grzybami i czerwonym winem. Schab po myśliwsku najlepiej smakuje z kaszą gryczaną, ziemniakami lub kluskami śląskimi.
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 42
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 662
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 10889
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2333
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 42
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 662
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 10889
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2333
Składniki
Plastry schabu lekko rozbij, oprósz tylko solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzej olej i obsmaż mięso z obu stron na złoty kolor. Zdejmij z patelni i odłóż na talerz.
Cebulę posiekaj drobno. Pieczarki pokrój w plasterki. Marchewkę obierz i też posiekaj w plasterki. Ogórki kiszone pokrój na mniejsze kawałki, odsącz je dobrze. Grzyby namocz w szklance wody.
Na tej samej patelni, na której było mięso, podsmaż posiekaną cebulę. W trakcie pokrój grzyby na mniejsze kawałki i dodaj na patelnię. Smaż, co jakiś czas mieszając. Wodę zachowaj na później. Dodaj marchewkę i przeciśnięty przez praskę czosnek, smaż przez 2–3 minuty. Na koniec wrzuć ogórki kiszone. Podsmażaj kilka minut.
Wlej wodę z grzybów (około pół szklanki). Zagotuj. Wtedy dodaj czerwone wino i poczekaj chwilę aż alkohol odparuje. Dodaj passatę pomidorową. Włóż z powrotem plastry schabu. Całość przykryj i duś na małym ogniu przez około 40–45 minut, aż mięso będzie miękkie.
Na koniec dodaj tymianek, paprykę ostrą, paprykę wędzoną i dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Jeśli sos jest zbyt rzadki, możesz go zagęścić łyżką mąki rozrobionej w zimnej wodzie. Dodaj do garnka i zagotuj, mieszając.