Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To danie to klasyka kuchni domowej w najlepszym wydaniu. Soczyste mięso w intensywnym sosie z warzywami, ogórkiem kiszonym, suszonymi grzybami i czerwonym winem. Schab po myśliwsku najlepiej smakuje z kaszą gryczaną, ziemniakami lub kluskami śląskimi.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113080
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 470
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 805
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 603
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113080
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 470
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 805
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 603
Składniki
Plastry schabu lekko rozbij, oprósz tylko solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzej olej i obsmaż mięso z obu stron na złoty kolor. Zdejmij z patelni i odłóż na talerz.
Cebulę posiekaj drobno. Pieczarki pokrój w plasterki. Marchewkę obierz i też posiekaj w plasterki. Ogórki kiszone pokrój na mniejsze kawałki, odsącz je dobrze. Grzyby namocz w szklance wody.
Na tej samej patelni, na której było mięso, podsmaż posiekaną cebulę. W trakcie pokrój grzyby na mniejsze kawałki i dodaj na patelnię. Smaż, co jakiś czas mieszając. Wodę zachowaj na później. Dodaj marchewkę i przeciśnięty przez praskę czosnek, smaż przez 2–3 minuty. Na koniec wrzuć ogórki kiszone. Podsmażaj kilka minut.
Wlej wodę z grzybów (około pół szklanki). Zagotuj. Wtedy dodaj czerwone wino i poczekaj chwilę aż alkohol odparuje. Dodaj passatę pomidorową. Włóż z powrotem plastry schabu. Całość przykryj i duś na małym ogniu przez około 40–45 minut, aż mięso będzie miękkie.
Na koniec dodaj tymianek, paprykę ostrą, paprykę wędzoną i dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Jeśli sos jest zbyt rzadki, możesz go zagęścić łyżką mąki rozrobionej w zimnej wodzie. Dodaj do garnka i zagotuj, mieszając.