Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny, soczysty, nie za suchy schab. Opiekany na smalcu gęsim. Faszerowany suszoną wędzoną śliwką. Może być użyty do obiadu, na zimno do kanapek lub galarety.
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 205
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1329
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25125
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 205
Przepis dnia
Polecam. Rozgrzewajace danie na rodzinne spotkanie.
Odsłon: 1329
Bigos z młodej kapusty zawsze przypomina mi najlepsze smaki dzieciństwa. Młod...
Odsłon: 25125
Składniki
1. Schab płuczę. W schabie za pomocą kwyrlejki (mątewki) robię otwory na całą długość schabu. 2. Śliwki zaczepiam na igłę do faszerowania i wciągam go do schabu. Ponawiam w kilku miejscach. 3. Schab obtaczam w przyprawach, zawijam w folię spożywczą i wkładam na noc do lodówki.
4. W rondlu rozpuszczam smalec gęsi. 5. Wkładam schab i piekę wpierw na ostrym ogniu obracając go by się opiekł i „zamknął”. Następnie zmniejszam gaz, wlewam bulion i piekę ok. ½ godziny. 6. Po tym czasie zaczynam podlewać winem i wkrawam cebulkę w kostkę.
7. Piekę następne ½ godziny, co 15-20 min. podlewam winem. 8. Po upieczeniu czekam aż ostygnie, wyjmuję go na deskę i kroję na plastry.