Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny, soczysty, nie za suchy schab. Opiekany na smalcu gęsim. Faszerowany suszoną wędzoną śliwką. Może być użyty do obiadu, na zimno do kanapek lub galarety.
Karkówka na grilla dobrze zamarynowana to połowa sukcesu. Marynata nadaje mię...
Odsłon: 697
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 171
Przepis dnia
Szaszłyki z piersi kurczaka smażone z dużą ilością cebuli. Przyrządzimy je na...
Odsłon: 327
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 128
Karkówka na grilla dobrze zamarynowana to połowa sukcesu. Marynata nadaje mię...
Odsłon: 697
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 171
Przepis dnia
Szaszłyki z piersi kurczaka smażone z dużą ilością cebuli. Przyrządzimy je na...
Odsłon: 327
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 128
Składniki
1. Schab płuczę. W schabie za pomocą kwyrlejki (mątewki) robię otwory na całą długość schabu. 2. Śliwki zaczepiam na igłę do faszerowania i wciągam go do schabu. Ponawiam w kilku miejscach. 3. Schab obtaczam w przyprawach, zawijam w folię spożywczą i wkładam na noc do lodówki.
4. W rondlu rozpuszczam smalec gęsi. 5. Wkładam schab i piekę wpierw na ostrym ogniu obracając go by się opiekł i „zamknął”. Następnie zmniejszam gaz, wlewam bulion i piekę ok. ½ godziny. 6. Po tym czasie zaczynam podlewać winem i wkrawam cebulkę w kostkę.
7. Piekę następne ½ godziny, co 15-20 min. podlewam winem. 8. Po upieczeniu czekam aż ostygnie, wyjmuję go na deskę i kroję na plastry.