Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab szpikowany śliwką

Schab szpikowany śliwką

Autor:

Przepisów i artykułów: 158 Ocena: 894

Dodano:

Odsłon: 2027

Delikatny, soczysty, nie za suchy schab. Opiekany na smalcu gęsim. Faszerowany suszoną wędzoną śliwką. Może być użyty do obiadu, na zimno do kanapek lub galarety.

Składniki

  • Schab w kawałku b/k (1kg)
  • Śliwki suszone wędzone (12-15 szt.)
  • Smalec gęsi (1 łyżka)
  • Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka ostra, słodka, gorczyca, czubryca czerwona, czosnek suszony.
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Schab płuczę. W schabie za pomocą kwyrlejki (mątewki) robię otwory na całą długość schabu.
    2. Śliwki zaczepiam na igłę do faszerowania i wciągam go do schabu. Ponawiam w kilku miejscach.
    3. Schab obtaczam w przyprawach, zawijam w folię spożywczą i wkładam na noc do lodówki.

  2. 4. W rondlu rozpuszczam smalec gęsi.
    5. Wkładam schab i piekę wpierw na ostrym ogniu obracając go by się opiekł i „zamknął”. Następnie zmniejszam gaz, wlewam bulion i piekę ok. ½ godziny.
    6. Po tym czasie zaczynam podlewać winem i wkrawam cebulkę w kostkę.

  3. 7. Piekę następne ½ godziny, co 15-20 min. podlewam winem.
    8. Po upieczeniu czekam aż ostygnie, wyjmuję go na deskę i kroję na plastry.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń