Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny, soczysty, nie za suchy schab. Opiekany na smalcu gęsim. Faszerowany suszoną wędzoną śliwką. Może być użyty do obiadu, na zimno do kanapek lub galarety.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22553
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14863
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4657
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44391
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 618
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 634
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22553
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14863
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4657
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44391
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 618
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 634
Składniki
1. Schab płuczę. W schabie za pomocą kwyrlejki (mątewki) robię otwory na całą długość schabu. 2. Śliwki zaczepiam na igłę do faszerowania i wciągam go do schabu. Ponawiam w kilku miejscach. 3. Schab obtaczam w przyprawach, zawijam w folię spożywczą i wkładam na noc do lodówki.
4. W rondlu rozpuszczam smalec gęsi. 5. Wkładam schab i piekę wpierw na ostrym ogniu obracając go by się opiekł i „zamknął”. Następnie zmniejszam gaz, wlewam bulion i piekę ok. ½ godziny. 6. Po tym czasie zaczynam podlewać winem i wkrawam cebulkę w kostkę.
7. Piekę następne ½ godziny, co 15-20 min. podlewam winem. 8. Po upieczeniu czekam aż ostygnie, wyjmuję go na deskę i kroję na plastry.