Schab tulipan to bardzo efektowny sposób przyrządzenia wieprzowiny. Zapieczona z dowolnym farszem nabiera bogatego smaku i ciekawie prezentuje się na stole. Co ważne, taki sposób przygotowania schabu jest znacznie zdrowszy niż tradycyjne smażenie go w panierce!
Schab Tulipan
Składniki
- 1 kg schabu bez kości
- 3 łyżki posiekanej bazylii
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 3 łyżki posiekanego oregano
- 4 ząbki czosnku
- 200 g twardego sera żółtego
- 1 jajko
- sok z ½ cytryny
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- sól, pieprz, pieprz ziołowy (do smaku)
Składniki
- 1 kg schabu bez kości
- 3 łyżki posiekanej bazylii
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 3 łyżki posiekanego oregano
- 4 ząbki czosnku
- 200 g twardego sera żółtego
- 1 jajko
- sok z ½ cytryny
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- sól, pieprz, pieprz ziołowy (do smaku)

Etapy przygotowania
Przeciśnij przez praskę 2 ząbki czosnku. Połącz z 2 łyżkami oleju. Opłucz schab i osusz ręcznikiem papierowym. Wykonaj na nim wzdłuż 4-5 długich nacięć – dość głębokich, ale takich, by schab się nie rozpadł. Oprósz schab solą i pieprzem ziołowym. Natrzyj olejem z czosnkiem. Owiń folią spożywczą i odłóż na godzinę do lodówki.
Połącz zioła z pozostałymi ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Dodaj sok z cytryny, rozkłócone jajko i ser starty na tarce o drobnych oczkach. Dokładnie wymieszaj, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Wypełnij uzyskaną pastą nacięcia w schabie.
Owiń schab bawełnianą nitką – tak, by nie rozpadł się w czasie pieczenia. Włóż mięso do szerokiego rękawa do pieczenia. Zawiąż go i nakłuj w kilku miejscach widelcem. Ułóż schab w naczyniu żaroodpornym i piecz przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C. Po tym czasie rozetnij rękaw, podlej schab olejem, i piecz jeszcze 15 minut w 180°C.
Podawaj schab tulipan na ciepło – pokrojony w grube plastry, z dodatkiem ugotowanych ziemniaków i ulubioną surówką. Możesz też zjeść pieczeń go na zimno, jako wędlinę do kanapek.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 240

Kolorowy, sycący i pełen warzyw – taki właśnie jest wiosenny kurczak. Podawaj...
Odsłon: 1318
Ostatnio komentowane przepisy

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 240

Kolorowy, sycący i pełen warzyw – taki właśnie jest wiosenny kurczak. Podawaj...
Odsłon: 1318



Składniki
- 1 kg schabu bez kości
- 3 łyżki posiekanej bazylii
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 3 łyżki posiekanego oregano
- 4 ząbki czosnku
- 200 g twardego sera żółtego
- 1 jajko
- sok z ½ cytryny
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- sól, pieprz, pieprz ziołowy (do smaku)
Przeciśnij przez praskę 2 ząbki czosnku. Połącz z 2 łyżkami oleju. Opłucz schab i osusz ręcznikiem papierowym. Wykonaj na nim wzdłuż 4-5 długich nacięć – dość głębokich, ale takich, by schab się nie rozpadł. Oprósz schab solą i pieprzem ziołowym. Natrzyj olejem z czosnkiem. Owiń folią spożywczą i odłóż na godzinę do lodówki.
Połącz zioła z pozostałymi ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę. Dodaj sok z cytryny, rozkłócone jajko i ser starty na tarce o drobnych oczkach. Dokładnie wymieszaj, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Wypełnij uzyskaną pastą nacięcia w schabie.
Owiń schab bawełnianą nitką – tak, by nie rozpadł się w czasie pieczenia. Włóż mięso do szerokiego rękawa do pieczenia. Zawiąż go i nakłuj w kilku miejscach widelcem. Ułóż schab w naczyniu żaroodpornym i piecz przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C. Po tym czasie rozetnij rękaw, podlej schab olejem, i piecz jeszcze 15 minut w 180°C.
Podawaj schab tulipan na ciepło – pokrojony w grube plastry, z dodatkiem ugotowanych ziemniaków i ulubioną surówką. Możesz też zjeść pieczeń go na zimno, jako wędlinę do kanapek.
Pyszotka:)