Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo sycące i pożywne danie, a do tego smakuje fantastycznie! Klasyczne kotlety połączone z aksamitnym sosem kremowym. Wytrawne danie na każdą okazję. Wersja bez panierki również się obroni smakiem. Wystarczy podsmażyć mięso na piękny, złoty kolor i udusić w sosie. Przepyszne danie!
tłuczek, deska do krojenia, nóż, praska
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1326
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 39
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12183
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1326
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 39
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12183
Składniki
Kotlety schabowe rozbij tłuczkiem na cienkie plastry. Posól i popieprz.
Na patelni rozgrzej olej lub oliwę i smaż kotlety na średnim ogniu ok. 4-5 minut z każdej strony. Jeśli jak ja, masz grubsze kotlety, to przysmaż je odrobinę dłużej. Tak przygotowane kotlety odłóż na talerz.
Cebulę pokrój w kostkę. Przygotuj praskę i przeciśnij czosnek przez praskę.
Pieczarki przekrój na mniejsze plasterki (opcjonalnie).
Odłóż kotlety i na tej samej patelni dodaj łyżeczkę masła. Smaż cebulę do zeszklenia.
Następnie wlej bulion i gotuj przez kilka minut. Pieczarki zmiękną po ok. 5 minutach. Pamiętaj, że bulion musi nieco odparować.
Dodaj śmietanę. Gdy dodajesz śmietanę, koniecznie zmniejsz ogień i mieszaj intensywnie. Mieszaj, aż sos będzie gęsty. Opcjonalnie dodaj łyżeczkę mąki. Dopraw przyprawami - solą, pieprzem, tymiankiem.