Do góry

Dania główne Przepis na:

Schab w sosie cebulowym

Schab w sosie cebulowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 120 Ocena: 1049

Dodano:

Odsłon: 4326

Kawałki schabu zatopione w bardzo aksamitnym i wyrazistym sosie. Dodatek kminku, ziela angielskiego i liścia laurowego dodał wyrazistości, a nuta musztardy dopełniła całą głębię smaku. Idealnie pasuje do dania kasza gryczana i wyrazisty dodatek, np.sałatka z ogórka kiszonego

Składniki

3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Obraną cebulę kroimy dowolnie, mogą to być piórka lub kostka. W szerokim rondlu rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy cebulkę. Dodajemy kminek, ziele angielskie i liście laurowe.



  2. Mięso kroimy na plastry, rozbijamy lekko, obsmażamy krótko z dwóch stron na dobrze rozgrzanym oleju. Przekładamy od razu do rondla z cebulą. Do patelni na której smażyliśmy mięso, wlewamy gorącą, przegotowaną wodę. Chwilę zagotowujemy, aby wydobyć z patelni smak smażonego mięsa, po czym podlewamy nią cebulę z mięsem w rondlu. Posypujemy mięso jarzynką. Dusimy pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu ok. 50 minut, aż do miękkości mięsa

  3. Miękkie mięso wyciągamy z sosu na talerz, przykrywamy, aby nie wystygło. Do sosu dodajemy musztardę, mieszamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia, po czym miksujemy w blenderze kielichowym na gładki krem. Wylewamy sos ponownie do rondla, układamy na nim mięso i podgrzewamy przed podaniem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń